Konya Arkeoloji Müzesi, 1901 yılında açılmıştır. Müze, Konya’nın merkez ilçelerinden Meram’da bulunan bugünkü hizmet binasına 1962 yılında taşınmıştır.
Müzede, Neolitik, Eski Tunç, Orta Tunç (Asur ticaret kolonileri), Demir (Frig, Urartu), Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserler sergilenmektedir. Bu eserler çoğunlukla Çatalhöyük, Erbaba, Süberde, Sızma, Karahöyük, Kıcıkışla, Sille, Çumra, Alibeyhöyük ve Alaeddin Tepesi ile Beyşehir Gölü çevresindeki kazılardan çıkarılmıştır.
Murat Öcal
Müzenin Prehistorik Eserler Salonu ile Demir Devri Eser Salonunda pişmiş toprak kaplar, obsidyen ve çakmaktaşından yapılmış ok ve mızrak uçları, kandiller, bronz halkalar ve silindir mühürler gibi çok sayıda eser bulunmaktadır.
Murat Öcal
Müzenin Roma Devri Salonunda, kaliteli mermerden yapılmış 6 adet lahit sergilenmektedir. Bu lahitlerin en önemlisi Beyşehir ilçesi, Yunuslar köyünde bulunmuş olan Herakles Lahdi’dir.
Konya Arkeoloji Müzesi
Ayrıca, bu salonda Roma ve Bizans dönemlerine ait cam gözyaşı şişeleri, parfüm kapları, bilezikler, altın yüzük ve küpeler ile taban mozaikleri gibi eserler de bulunmaktadır.
Müze binasının bahçesinde ise genellikle mermer ve taştan yapılmış heykeller, lahitler, mezar stelleri ve aslanları, kül kutuları, sütun başlıkları ve yazıtlar yer almaktadır. Bu yazıtlardan Aziz Paul (Pavlos)’un ziyaret ettiği şehirler olan İconium, Derbe ve Lystra’ya ait olanlar oldukça önemlidir.
Kaynaklar:
Konya Arkeoloji Müzesi,
muze.gov.tr