­ YÜZBAŞISUYU ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Yüzbaşısuyu Çeşmesi - Giresun

Sel Değirmeni Mahallesi Yüzbaşısuyu Sokak’ta yer alan çeşme, tek yönlü bir sokak çeşmesidir. Çeşmenin kitabelik kısmına sonradan monte edildiği anlaşılan mermer üzerinde 21.08.1933 tarihinde inşa edildiği yazılıdır. Düşey dikdörtgen şeklindeki çeşmenin ön cephesi 4 metre genişliğe, 3,5 metre yüksekliğe sahiptir. Çeşme haznesinin bir oda büyüklüğünde olduğu ve geriye doğru devam ettiği mahalle sakinlerince ifade edilmektedir. Haznesinde su bulunmasına rağmen sonradan şebeke suyuna bağlandığı görülmektedir. Çeşmenin batıya bakan ön cephesinin köşeleri dikdörtgen biçimli taşların yatay-düşey şekilde dizilmesiyle vurgulanmıştır. Ayna taşı iki yandan hafif dışa taşıntılı birer kornişle sınırlandırılmıştır. Köşeli kemerli niş şeklindeki ayna taşı ortasında su lülesi bulunur. Ayna taşının üzerinde, içinde ay yıldız motifi yer alan bir pano vardır.           Çeşmenin ön cephesi üstte profilli bir silme ile sınırlandırılmıştır. Silmenin üzerinde, iki yanında yuvarlak başlıklı konsol yer alan dikdörtgen biçimli tepelik yer alır.  Yalak kısmı sağlam olan çeşmenin aynalık kısmından akan su haznesinden, musluklardan akan su ise şebekeden gelmektedir.

Kaynak: Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Giresun Gezilecek Yerler

Çeşme
Şehir merkezinde olup, hem yaya hemde araç ile ulaşım kolaydır.
Seldeğirmeni Mahallesi Yüzbaşısuyu Sokak Merkez/ Giresun

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2020    Eklenme Tarihi : 24 Ağustos 2021 Salı    Güncellenme Tarihi : 07 Eylül 2021 Salı