­ GOLİT EKMEĞİ | Kültür Portalı

Golit Ekmeği - Giresun

Halk arasında "kuru ekmek" olarak da anılan golit ekmeği, 4 günde imece usulü ile hazırlanmaktadır. Taş fırının içine atılan kalın odunların köz haline gelene kadar su ve maya ile hazırlanan hamurunun unlanıp, ardından özel tahta kaşıklarla örtüye dizilip  kısa süre bekletildikten sonra yuvarlanarak simit şekline getirilmesiyle oluşmaktadır. Fırında  uzun süre alan pişme işleminin sonunda golit ekmekleri bir süre çıkarılıp, ardından karıştırılıp tekrar fırına gönderilmektedir. Ekmekler bu şekilde 4 gün bekletilip kuruması sağlanmaktadır. 4 gün boyunca ara ara karıştırarak fırında kuruttukları ekmekleri, hava almayan çuval ya da torbaların içinde saklanmaktadır. 2 yıla kadar bozulmadan dayanmakta olan bu özel ekmek, ilimizi ziyaret edenlerin ve bir kez tadına bakanların memleketlerine dönerken yanlarında mutlaka götürecekleri golit ekmeğini afiyetle yemeniz dileğiyle.

Kaynak: Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Görüntülenme Sayısı : 1910    Eklenme Tarihi : 01 Eylül 2021 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 21 Eylül 2021 Salı