­ SÜRK(SÜRKİ) | Kültür Portalı

Sürk(Sürki) - Hatay

Taze çökelek alınır.İçinde ki su akıtmak amacıyla bir keseye konularak üzerine ağırlık yerleştirilir.Suyu iyice geçtikten sonra elle iyice yoğrulur.İçine kimyon,karabiber,hint cevizi,zahter,biber salçası eklenir.Yeteri kadar tuz ilave edilir.Elle sıkıldığında dağılmayacak kadar iyice yoğrulduktan sonra el avucuna sığacak şekilde bezeler haline getirilir.Tepsilere dizilerek güneşte kurutulmaya bırakılır.3-4 gün içinde kurur.Kurutma süresi isteğe göre değişebilir.Kuruduktan sonra her beze kağıda sarılır veya jelatinlenir.Gazeteye sarılı olanlar kavanozlara konur ve arzu edilirse küplenmeye bırakılır. Kaynak:HATAY İL YILLIĞI 2011,Tüm Zamanların Gözdesi
Görüntülenme Sayısı : 7329    Eklenme Tarihi : 11 Şubat 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 26 Mayıs 2017 Cuma