­ PİSİDİA ANTİOKHEİA SU KEMERLERİ | Kültür Portalı

Pisidia Antiokheia Su Kemerleri - Isparta

Roma Çağı'nda, Antiokheia şehrinin gelişip büyümesi ile artan su ihtiyacını günümüzde Su Çıktı adı ile anılan kaynaktan alınarak kentin kuzey yönü boyunca uzanan; yaklaşık 10 kilometre uzunluktaki su yolu ile sağlanmaktadır. Arazinin topografik yapısına uyarak, yerleşme yerine uzanan su kemerleri, Nympheum’da sona ermekte ve şehrin yaklaşık üçte ikisinin su ihtiyacını karşılamaktaydı. Su kemerlerine ait kalıntılar yer yer ayakta durmaktadır. Ayakta duran kemerlerin yüksekliği, 5-7 metre arasında değişmektedir; mevcut uzunluğu ise, 250 metreyi bulmaktadır. Kemer ayakları 2.10 metre ölçülerinde ve 4 metre yükseklikte olup dikdörtgen blok taşlarının harç kullanılmadan, örülmesi ile yapılmışlardır. Kemerlerin bindiği iki ayak arasındaki açıklık 4.70-3.80 metre arasında değişmektedir. Ayakların oturduğu taban arazisinin durumuna göre bazı yerlerde kemerler üzerinde, bazı yerlerde ise 2-3 metre yüksekliğindeki blok taşlardan yapılmış temeller üzerine oturmaktadır. Su kemerlerinin üst yapısı, tamamen tahrip olduğundan, kemerler üzerindeki suyun yol aldığı akaçları (Canalis) yapısı tam olarak bilinememektedir. Ancak ele geçen mimari parçalardan, su oluğu kesitinin 30 santim çapında daire olduğu anlaşılmaktadır. Su kemerlerinin, kentin tarihsel gelişimine göre yapıldığı düşünülerek, MS I. yüzyıla tarihlendiği düşünülmektedir.

Isparta Gezilecek Yerler

Harabe
Isparta Yalvaç İlçesi Pisidia Antiokheia Antik Kenti kuzey yönü boyunca uzanmaktadır.
Yalvaç / Isparta

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 10247    Eklenme Tarihi : 14 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 12 Ağustos 2021 Perşembe