­ BOZDOĞAN KEMERİ | Kültür Portalı

Bozdoğan Kemeri - İstanbul

Bozdoğan Kemeri ilk yapılışı hakkındaki bilgiler kesin değildir. Roma İmparatoru Hadrianus zamanında 123 yılına doğru İstanbul’da birtakım su tesislerinin yapıldığı bilinmekte, fakat Bozdoğan Kemeri’nin bunlarla ne derecede ilgili olduğu açık şekilde anlaşılmamaktadır. I. Konstantinos tarafından şehir 300’de yeniden kurulduktan sonra tesisler de yenilenmiştir. Genellikle kemerin Roma İmparatoru Valens (364-378) tarafından yaptırıldığı kabul edilir ve bu sebeple “Valens Su Kemeri” adıyla da anılır.

Fotoğraf: İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Fâtih vakfiyelerinde sadece Kemer adı ile belirtilen eserin bugünkü adını, ne zaman ve ne münasebetle aldığı henüz aydınlatılamamıştır.

Muntazam kesme taşlarla inşa edilen Bozdoğan Kemeri’nin orijinal teknik özellikleri, en iyi durumda kalabilmiş olan 25. gözde görülmektedir.

İstanbul’un en eski eserlerinden biri olan Bozdoğan Kemeri, Geç Roma ve Bizans devirlerinde şehrin su ihtiyacının karşılanmasına yardım etmiş ve bütün Osmanlı devri boyunca da şehrin su şebekesinin bir parçası olarak bu hizmetini sürdürmüştür.

İstanbul Gezilecek Yerler
İmaret
Atatürk Bulvarı Fatih İstanbul

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 6482    Eklenme Tarihi : 16 Şubat 2021 Salı    Güncellenme Tarihi : 10 Mart 2022 Perşembe