­ HİSARLAR MÜZESİ | Kültür Portalı

Hisarlar Müzesi - İstanbul

Hisarlar Müzesi; Rumelihisarı, Yedikulehisarı ve Anadoluhisarı'nı bünyesinde toplamaktadır. İstanbul Sarıyer İlçesi sınırları içinde bulunan Rumeli Hisarı, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1452 yılında inşa ettirilmiştir. Hisarın inşa amacı İstanbul’u kuşatınca şehre boğazın kuzeyinden gelebilecek yardımları engellemek ve olası saldırılara engel olmaktır.

Fotoğraf: Gülcan Acar

Anadolu Hisarı’nın tam karşısına dört ay gibi kısa bir sürede inşa edilen Rumeli Hisarı, 30 dönümü kapsayan bir alana sahiptir ve üç büyük kule ile surlardan oluşmaktadır. Yapımında kullanılan keresteler İzmit ve Karadeniz Ereğlisi'nden, taşlar Anadolu'nun değişik yerlerinden ve spoliler de (devşirme parça taş) çevredeki harap Bizans yapılarından elde edilmiştir.

Dağ Kapısı, Dizdar Kapısı, Hisarpeçe Kapısı ve Sel Kapısı olmak üzere dört esas ve Mezarlık Kapısı adında bir tali kapısı vardır. Saruca Paşa, Halil Paşa ve Zağanos Paşa adlarında üç büyük ve Küçük Zağanos Paşa adında bir ufak toplam dört kulesi; 13 adet irili ufaklı burcu bulunmaktadır.

Müze bahçesinde açık teşhir yapılmakta; kapalı sergi salonu ve depo bulunmamaktadır. Müze bahçesindeki açık teşhirde toplar, güllüler, pişmiş toprak ve taş eserlerin yanı sıra Haliç’i kapattığı söylenen zincirin bir parçası da ziyaretçilerini beklemektedir.

Ayrıca hisara restorasyon sırasında eklenen açık tiyatro yapısı ile Rumeli Hisarı, yaz döneminde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çeşitli kurum ve kuruluşlara tahsisi suretiyle çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Kaynak: İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Beşiktaş'tan İETT otobüsleri ile gidilebilir.
Yahyakemal Cad. No.42 34470 Rumelihisarı-Sarıyer/İSTANBUL
0 (212) 263 53 05
hisarlarmuzesi@kultur.gov.tr

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 26883    Eklenme Tarihi : 06 Mayıs 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 08 Mart 2022 Salı