Mihrişah Sultan Çeşmesi, 1806 yılında Padişah III. Selim tarafından annesi Mihrişah Sultan adına yaptırılmıştır. Küçüksu Kasrı içinde yer aldığı için Küçüksu Kasrı Çeşmesi olarak da bilinir. Eski Boğaziçi resimlerinde en fazla tasvir edilen yapılardan biridir.
TGA
Mimarı bilinmeyen çeşme, barok ve ampir üslupları arasındaki geçiş dönemini yansıtmaktadır. Kareye yakın dikdörtgen planlı, dört yüzlü bir meydan çeşmesidir. Deniz kenarında inşa edilen çeşme, üç basamaklı bir platform üzerinde dikdörtgen kaidelidir. Bugün görünen platform özgün değildir. Çeşmenin köşeleri, başlıklı ve tabanlı gömme sütunlarla vurgulanmıştır. Dört tarafında bulunan küçük kuleciklerle desteklenen kubbesi, geniş saçaklarla çevrelenmiş ve bu geniş taş saçaklar dışarıya doğru yükseltilmiştir. Saçak, ampir bezemelerle donatılmıştır.
Karşılıklı iki yüzde dışa taşırılmış yalaklar, akant yapraklarıyla süslü, S biçimli birer barok konsol tarafından desteklenmektedir. Yuvarlak kemerli, az derin nişli musluk tablasında, kilit taşında akant ve deniz kabuğu motifleri görülür. Niş dışında kalan cephe yüzeyleri, alçak kabartma tekniğinde soyut dal ve çiçek motifleriyle tezyin edilmiştir.
Çeşmenin dört tarafında toplam otuz iki satırlık bir kitabe bulunmaktadır. Çeşmenin geniş yüzündeki tuğralar III. Selim’e aittir.
Kaynak: Beykoz Kaymakamlığı