­ GÖRECE-BONCUKKÖY | Kültür Portalı

Görece-Boncukköy - İzmir

Nazar olgusu tarih boyunca çok geniş bir coğrafyada gözlemlenmektedir. Türkiye ve komşu ülkelerde, özellikle Orta Doğu'da nazar dışarıdan biri tarafından sağlığımıza, sahip olduklarımıza ya da başarımıza verilebilecek zarara özdeştir. Kısaca göze gelmek olarak da bilinen bu olguya karşı nazar boncukları bilinen yaklaşık 3 bin yıldır kullanılmaktadır. Tarih boyunca cam boncuklar aynı zamanda süslenme objeleri olarak kullanılmışlardır. Birçok olayda olduğu gibi cam boncuk sanatının Türkiye’ye gelmesi ülkelerini bırakıp Türkiye'ye göç eden iki Suriyeli cam ustası sayesinde olmuştur. Halen kullanılan fırın tipi ve cam boncuk yapma sanatı tarih boyunca hep aynı kalmıştır. Yıllar öncesinde yaratılan bu biçim bugünde aynıdır. Toprak basit geleneksel fırınlar bugün endüstriyel bir cam fırınında görülen fonksiyonları yerine getirmektedir.

Alacağınız her boncuk kendine özeldir ve bir eşi daha bulunmaz. Boncukların yapılma tekniği belli bir büyüklüğü aşmalarına imkân vermez. Yöreye has bir el sanatı ürünü olan nazar boncuklarının ürün renkleri ve çeşitleri, malzeme ve hammadde araştırması neticesinde birkaç yıl içinde bir hayli arttırılmıştır Geçen bu süre içerisinde normalde çam odunu ile çalışan boncuk fırınlarını daha pratik ve temiz hale getirmek maksadıyla çeşitli denemeler yapılmıştır. Boncukköy'de, zor ama güzel bir el sanatı olan nazar boncuğunu yurtiçi ve yurtdışında tanıtmak için yeni ürünler üretme çabası devam etmektedir.

İzmir Gezilecek Yerler

Köy
Görece Beldesi No:600 Menderes / İzmir / Türkiye
Menderes / İzmir

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 10554    Eklenme Tarihi : 27 Haziran 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 19 Ağustos 2021 Perşembe