­ İZMİR ARKEOLOJİ MÜZESİ | Kültür Portalı

İzmir Arkeoloji Müzesi - İzmir

İzmir'de ilk arkeoloji müzesi üç senelik eser toplama ve derleme çalışmalarından sonra 1927 yılında Basmane semtinde bulunan Ayavukla (Gözlü) Kilisesi'nde ziyarete açılmıştır. Sonrasında 1951 yılında Kültürpark'ta ikinci bir arkeoloji müzesi daha hizmete girmiştir.  Ancak çevresindeki antik kentlerden gelen eserlerin yoğun olmasından dolayı yeni bir müzeye ihtiyaç duyulmuştur. Bunun üzerine Konak'ta Bahribaba Parkı içinde 5000 m²lik bir alanda yeni ve modern bir müze binası inşa edilerek 11 Şubat 1984 yılında İzmir Arkeoloji Müzesi​ ziyarete açılmıştır. Müze teşhir salonları, laboratuvarları, depoları, fotoğrafhanesi, kitaplığı, konferans salonu ile her türlü ihtiyaca cevap verebilecek şekilde düzenlenmiştir. Müzede sergilenen eserler 5 binin üzerindedir.

Müze Bölümleri

Alt Kat: Bu katın bir bölümünde çeşitli tarihlerde pişmiş toprak ve mermerden yapılmış lahitler ve mezar stelleri sergilenmektedir. Lahitler arasında antik dünyada lahitleriyle ün yapmış, pişmiş toprak Klazomenai lahitleri görülebilir. Bu salondaki geç Helenistik mezar stelleri dünyanın en zengin koleksiyonları arasındadır. Helenistik devrin önemli yapılarından ‘’Belevi Mezar Anıtı’’ tavan kaset kabartmaları da bu salondadır. Salon sonunda Agora Ören Yeri’nde bulunan Poseidon, Demeter ve Artemis heykelleri türünün çarpıcı örnekleri arasında yer alır.

Orta Kat: Müzenin giriş katı olan bu katta mermerden yapılmış heykel ve büstler ile heykel başı portreler sergilenmektedir. Salondaki bu eserler üst katta olduğu gibi kronolojik bir düzen içerisindedir. Salonlarda bulunan 8 adet vitrin içerisinde, yine mermerden yapılmış, küçük boyutlardaki eserler kendi aralarında gruplandırılmıştır. Salonun girişindeki Erythrai’de bulunmuş olan Kore Heykeli antik çağdaki büyük boy mermer heykellerin ilk örneklerindendir. Kyme’de bulunmuş olan Bronz Atlet Heykeli ise bronz  heykel örnekleri arasında önemli bir yeri vardır.

En Üst Kat: Müzenin bu salonun birinci galerisindeki eserler Batı Anadolu’nun çeşitli yerlerinde bulunmuştur. Cam, bronz, yüzük taşları ve pişmiş topraktan yapılmış heykelcik, çanak çömlek ve kandil gibi küçük boydaki eserler gruplandırılarak vitrinlerde sergilenmiştir. Bunlar tarih öncesi çağlardan Bizans dönemi sonuna kadar kronolojik bir düzen içerisinde yer almıştır.

Kaynak: İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

İzmir Gezilecek Yerler

Kültür Turizmi
Merkezi bir konumda olan İzmir Arkeoloji Müzesi ulaşmak için toplu ulaşım araçlarını kullanabilirsiniz.
Adres: Halil Rifat Paşa Cad. No: 4 Bahribaba Parkı içi Konak İZMİR

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 23317    Eklenme Tarihi : 27 Haziran 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 17 Mart 2021 Çarşamba