­ DELİGÖNÜLLER KONAĞI | Kültür Portalı

Deligönüller Konağı - Kahramanmaraş

Yapım tarihi tam olarak bilinmeyen Deli Gönüller Konağının birinci katında bulunan Ermenice yazıttan 19. yüzyıl sonlarında onarım gördüğü anlaşılmaktadır. Yapı iki kattan oluşmaktadır. Batıda basık kemerli, kırmızı kahverengi düzgün kesme taş kaplı ve enikli diye tabir edilen ahşap kapıdan bir basamakla avluya girilmektedir. Avlu girişinin sol tarafında yarı yüksekliğe kadar duvara gömülmüş yekpare taşlardan oluşan, yarı yükseklikten sonrası ahşaptan yapılmış merdiven birinci kata çıkışı sağlamaktadır.

Merdivenin altında basık kemerli bir girişi bulunan küçük bir tuvalet, tuvaletin kuzeyinde küçük dikdörtgen havuzu ve kaş kemerli bir nişi bulunan çeşme bulunmaktadır. Çeşmenin hemen solunda basık kemerli ve oldukça büyük bir ocak, ocağın yanında ahır ya da işlik olarak kullanılan 1 oda bulunmaktadır. Bu odadan geçişi bulunan odaya bitişik 1 odada yanında bulunmaktadır. Avlu kapısının solundaki merdivenle 1. kata çıkılmaktadır. Solda sokağa çıkıntı yapan başoda diye tabir edilen oda mevcuttur. Başodanın giriş kapısı ahşap tablalı taçlı özellikli bir kapıdır. Tavan ahşap oymalı göbekli tavandır. Pencereleri ahşap giyotin diye tabir edilen sürgülü pencerelerdir. Geleneksel yapı malzemesi olarak yakın çevreden sağlanabilen taş, kerpiç ve ahşap kullanılmıştır.

Kaynak: Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kahramanmaraş Gezilecek Yerler

Konak
Kültür Turizmi
Şehirler arası otobüs terminalinden taksi ve dolmuşlarla, havaalanından taksi ile ulaşım sağlanabilir. Şehir merkezinde bulunan tarihi Maraş çarşılarına 10 dakika yürüyüş mesafesindedir.
Dulkadiroğlu/Kahramanmaraş

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7710    Eklenme Tarihi : 12 Ekim 2015 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 17 Şubat 2022 Perşembe