­ MADENŞEHİR ÖRENYERİ | Kültür Portalı

Madenşehir Örenyeri - Karaman

Örenyeri Karaman’a 37 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Madenşehir Örenyeri içinde günümüzde de Madenşehir adında bir köy yerleşmesi vardır. Bu durum sonucu bir çok tarihi yapı yok olmuştur. Halen bir bölümü ayakta duran yapılar incelendiği zaman yapıldığı devrin sanatı, mimarisi hakkında fikir vermektedir. Köyün girişinde yer alan Binbirkilise yapılarının en büyüğü bir numaralı bazilikadır. Yapı ilk kez 500 yılında inşa edilmiş, Arap ihtilasında harap olduktan sonra 900 yıllarında tamir edilmiştir. Bir numaralı bazilikadan kuzeye doğru giden yolun her iki tarafında Nekropol (mezarlık) alanı bulunmaktadır. Bu alanda yüzeye yayılmış lahit ve lahit kapakları görülebilmektedir. Bu lahitlerden bazılarının dış yüzleri kabartma figürlerle süslüdür. Bazılarında da sadece bir hac kabartması vardır. Madenşehir Köyü'nden Üçkuyu Köyü'ne giden yolun kenarında Yukarı Ören olarak adlandırılan eski bir Türk köyü kalıntıları olan örenin içerisinde kiliseler bulunmaktadır. Bunlardan on numaralı kilise Binbirkilise mimarisinde yuvarlak planlı binaların temsilcisidir.

Kaynak: Topal.C.(Ed).(2009).Karaman Kültür Envanteri.Karaman

Karaman Gezilecek Yerler

Ören Yeri
Kültür Turizmi
Karaman Merkeze 37 kilometre uzaklıkta olup, Karadağ'ın ortasında bulunan Madenşehir Örenyeri'ne özel araçlarla gidilir.
Karaman Merkez

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 8758    Eklenme Tarihi : 08 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 26 Kasım 2021 Cuma