­ CAMUŞLU KAYA RESİMLERİ | Kültür Portalı

Camuşlu Kaya Resimleri - Kars

Kaya resimleri, Kars’a 50 kilometre, Kağızman ilçesine bağlı Camuşlu köyüne ise 5 kilometre mesafede bulunmaktadır.

Aladağ’ın doğu yamaçlarında yer alan bazalt yapılı bir kaya üzerindeki kaya resimleri biri büyük, diğeri küçük iki bölümden oluşur. Büyük pano yerden 4 metre yüksekte olup, 14 metre uzunlukta ve yaklaşık 4 metre genişliktedir. Küçük pano ise aynı duvarın doğu uzantısı üzerinde yer almaktadır.

Yazılıkaya panolarında insan ve hayvan figürleri bulunmaktadır. Kayalara işlenen dağ keçileri, geyikler, geyik yavruları ve eşeklerden oluşan betimlemeler, bölgenin Paleolitik dönemde ormanlık bir alan olduğuna ve avcı toplayıcı temelli yaşayan insan grupları için elverişli olduğuna işaret etmektedir.

Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Daha geç dönemlerde ikinci panodaki resimler üzerinde obsidiyen kalemler kullanılarak oynandığı saptanmıştır.

Bu civardaki Tombul Tepe ve Kurbanağa mağaralarında Alt Paleolitik dönemden kalma taş araçlar, ocak yerleri ve şölen tipi el baltaları bulunmuştur. Kurbanağa Mağarası’nda ayrıca, Tunç Çağı'na ait çanak çömlek ile kement ve file gibi avlanma araçlarını gösteren duvar resimleri de bulunmaktadır.

Kaynaklar:

Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü web sitesi, “Camuşlu Köyü Yazılıkaya Resimleri”

Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, “Rota Kars” broşürü

Anıt
36700 Camuşlu/Kağızman/Kars

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 13302    Eklenme Tarihi : 24 Temmuz 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 17 Temmuz 2024 Çarşamba