­ HOROMOS MANASTIRI | Kültür Portalı

Horomos Manastırı - Kars

Horomos Manastırı, Ani Ören Yeri’nin 7 kilometre kuzeydoğusunda, Arpaçay’ın hemen batısında bulunmaktadır.

Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bagratlı Krallığı’nın en önemli dini ve kültürel merkezlerinden biri olan Horomos Manastırı, Bagratlı Kralı Abas’ın hükümdarlığında (943-953) yaptırılmıştır.

Manastırın bulunduğu alan iki ayrı yapı topluluğundan oluşur. Aşağı grupta bulunan yapılar içerisinde Surp Menas Kilisesi, Aziz George Kilisesi ile bir de mezar şapeli vardır. Diğer yapılar ise daha güneyde, bir tepenin sırtındadır. Burada da Aziz Jean Kilisesi ile Bagratlı krallarının gömüldüğü bir jamatun bulunmaktadır.

Kars bölgesindeki Orta Çağ döneminde yapılmış kiliseler içerisinde çan kulesi sağlam olarak günümüze ulaşmış tek kilisedir. Kilisenin bulunduğu Koşevenk (Koşavank) Ören Yeri günümüzde I. derece askeri yasak bölge kapsamında bulunmaktadır.

Kaynaklar:

Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü web sitesi, “Dünya Miras Listesinde Ani Örenyeri”

Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, “Rota Kars” broşürü
Manastır
Ocaklı, 36000 Kars Merkez/Kars

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 53    Eklenme Tarihi : 17 Temmuz 2024 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 17 Temmuz 2024 Çarşamba