­ İLBEYOĞLU HAMAMI/ MURADİYE HAMAMI/ BALKONLU HAMAM | Kültür Portalı

İlbeyoğlu Hamamı/ Muradiye Hamamı/ Balkonlu Hamam - Kars

İlbeyoğlu Hamamı, Kars Kalesi’nin eteğinde ve Taş Köprü’nün kuzeybatısında yer almaktadır. Kitabesi olmayan yapının, 1774 yılında inşa edildiği bilinmektedir.

Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Doğu-batı doğrultusunda uzanan tek fonksiyonlu hamam; soğukluk, ılıklık, sıcaklık ve külhan bölümleriyle klasik bir Osmanlı hamamıdır. Yapının duvar düzlemlerinde kesme taş malzeme, kubbe yapımında tuğla kullanılmıştır.

Batı girişinde yer alan ve sonradan eklenen büyük balkonu sebebiyle halk arasında Balkonlu Hamam olarak da bilinir. Muradiye Hamamı ve İplikçioğlu Hamamı isimleriyle de anılan yapı, günümüzde kafe olarak kullanılmaktadır.

Kaynaklar:

Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, “Rota Kars” broşürü

Serhat Kalkınma Ajansı. “Kars Turizm Keşif Rehberi”. Temmuz 2012.

Kulak Torun, F. (2023). “Tarihi Hamam Yapılarının İç Mimari Bağlamda İncelenmesi: Kars/Merkez” International Social Sciences Studies Journal, Vol:9, Issue:114

Hamam
Kaleiçi, 36000 Kars Merkez/Kars

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 148    Eklenme Tarihi : 22 Ağustos 2024 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 22 Ağustos 2024 Perşembe