­ SELÇUKLU SARAYI | Kültür Portalı

Selçuklu Sarayı - Kars

Ören yerinin kuzeybatı istikametinde sarp bir kayalık üzerine kurulan bu muhteşem saray yapım tarihi belli olmamakla beraber muhtemelen 1064 yılında Selçuklular'ın Ani’yi fethinden sonra Ebû’l Menuçehr Bey tarafından şehirde başlatılan imar çalışmaları sırasında yapılmış olmalıdır. Orijinali iki katlı olan binanın birinci katı ahşap olduğundan yıkılmış günümüze zemin katla bodrum katı ulaşmıştır. Özellikle sarayın girişini oluşturan portal kapı Selçuklu mimarisinin en güzel taş işçiliğini sergileyen yıldız motiflerden oluşmuştur. Sarayın bodrum katını oluşturan tonoz kemerli bölümleri kışları ambar olarak kullanılmış L şeklindeki zemin kat ise asıl saray olarak kullanılmıştır. 12'inci yüzyılın karakteristik Selçuklu süsleme tarzı ile yapılan dikdörtgen planlı saray büyük bir salon ve bu salonun etrafına dağılmış odalardan oluşmuştur. Selçuklu Sarayı içerisinde bulunan şadırvan bu muhteşem yapının diğer bir dikkat çekici mimari özelliğini sergiler

Kaynak: Kars Valiliği

Kars Gezilecek Yerler

Saray
Kültür Turizmi
Ani Antik Kenti / Ocaklı Köyü Ulaşım: Kars şehir merkezinden günde iki defa otobüs seferleri düzenlenmekte olup, ayrıca tur firmaları yada özel araçlarla ulaşım sağlanabilmektedir.
Ani Antik Kenti / Ocaklı Köyü
+90 (474)-212-21-79
+90 (474)-212-46-24
iktm36@kulturturizm.gov.tr

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 29704    Eklenme Tarihi : 04 Ağustos 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 02 Mart 2021 Salı