­ ŞEYH MANSUR TÜRBESİ | Kültür Portalı

Şeyh Mansur Türbesi - Kilis

Ak taştan yapılmış sivrice kubbeli bir binadır.7.30x7.30 metre ebadında bir yere kurulmuştur. Kapısı kuzeye açılır. Kıble tarafına iki, doğuya ve batıya birer penceresi vardır. Türbenin kubbesinin üstüne bir bayrak alemi dikilmiştir. Türbenin hiçbir yerinde ve yatırın sandukasında burada yatanın adını, ölüm yılını gösteren hiçbir kitabe yoktur.

Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde; şehrin Kıblesinde aydınlık bir kubbe içerisinde Şeyh Muhammed Simati isminde Hz. Peygamberin çeşnigirbaşısının yattığını, Hz. Peygamberin sofrasını döşediği için kendisine Simati denildiğini, her vakit tekkesine gelen fakirlerin ağırlandıklarını, Hz. Peygamberin ashabından olup Hz. Ebu-Bekir zamanında Şehid olduğu söyler. Hz.Peygamber’in çeşnigir başı olan bu zatın, Hz. Peygamber'in yanından gelen sahabelere hizmet ettiği ve gelen fakir insanlara da sofra açarak onların karnını doyurduğu söylenmektedir.

Kaynak: Kilis İl Kültür Turizm Müdürlüğü

Kilis Gezilecek Yerler

Türbe
Kilis’in 3 kilometre güneyinde sebze ve meyve bahçelerinin içindedir
Kilis

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 13585    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 11 Mayıs 2020 Pazartesi