­ TARİHİ HÜKÜMET KONAĞI | Kültür Portalı

Tarihi Hükümet Konağı - Kilis

Günümüzde Kilis Valiliği olarak kullanılan binanın inşasına 1924 yılında Kilis Kaymakamı Talat Bey döneminde başlanmış ve 1925 yılında tamamlanmıştır. Binanın mimari projesinin Halepli Hacı Ahmet Bey tarafından çizildiği bilinmektedir. Hükümet konağı, yapıldığı döneme özgün mimari karaktere sahip olup ulusal mimarlık izleri taşımaktadır. Yapı alanının ve cephesinin giriş aksı eksenin gösterdiği simetrik düzen, dönemi yansıtmaktadır.

Tarihi bina, 1925-1995 yılları arasında Hükümet Konağı olarak, 1995-2013 yılları arasında ise Adliye binası olarak hizmet vermiştir. 2012 yılları sonlarında başlayan rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri 2013 yılında tamamlanmış ve hemen arkasından restorasyon uygulanmasına başlanmıştır. Bina, özgün haline sadık kalınarak onarılmış ve 15 Mayıs 2015 tarihinde Kilis Valiliği olarak yeniden açılmıştır.

Kaynak: Kilis Gezi Rehberi

Kilis Gezilecek Yerler

Konak
Kent merkezinde Cumhuriyet Meydanı'nın hemen yanındadır.
Tekye Mahallesi, Cumhuriyet Cd. No:40, 79000 Kilis Merkez/Kilis

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 6133    Eklenme Tarihi : 29 Mayıs 2018 Salı    Güncellenme Tarihi : 28 Şubat 2022 Pazartesi