­ EKŞİLİ YAHNİ | Kültür Portalı

Ekşili Yahni - Kilis

Ekşili Yahni Malzemeleri Nelerdir

  • 250 g yağsız kıyma
  • 750 g yağsız parça et
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 kuru soğan (biri köfteye, biri çorbaya)
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 çorba kaşığı nane
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 1 su bardağı koruk ekşisi veya 2 limon
  • 2 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay bardağı un
  • 2 çorba kaşığı tuz (biri köfteye, biri çorbaya)

Ekşili Yahni Nasıl Yapılır

Nohut yıkanarak üzerini örtecek kadar su ile akşamdan ıslatılır. Parça etle nohut düdüklü tencerede 10 su bardağı su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir.Bir soğan küçük küçük doğranır. Pirinç ayıklanır, yıkanır. Pirinç, soğan, salçalar, tuz ete ilave edilir. Pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Koruk ekşisi veya limon, nar ekşisi eklenerek ateşten alınır. Simit geniş bir tepsiye konur. Küçük küçük doğranmış soğan, tuz ve kırmızı biber ilave edilir. 2 dakika yoğrulur. Arasıra avuç avuç soğuk su alınarak simit yumuşayıncaya kadar 20 - 25 dakika yoğrulur. Et ilave edilerek biraz daha yoğrulur. Tepsinin bir tarafına bastırılır. (Et makinası ile yapılacaksa önce soğuk su ile ıslatılmış simit, tuz, kırmızı biber ve soğan iki kez çekilir, daha sonra kıyma eklenir. Bir kez daha çekilerek kolayca hazırlanır. Köftesi sert olmalıdır.) Bir parça köfte alınır. 1 çorba kaşığı un ve az miktarda su konarak köfte yumuşatmadan yoğrulur. Fındık büyüklüğünde parçalar alınarak, ıslak iki avuç arasında misket gibi yuvarlanır. Bir tepside biriktirilir. Köfteler parça parça alınarak bu şekilde bitirilir. Çelik bir tencereye 8 su bardağı su konur. Kaynayınca hazırlanan köfteler ilave edilir. İki dakika bekletilir. Hemen süzgece boşaltılarak suyu süzülür. (Süzülen su eti pişirmek için kullanılabilir.) Sıvı yağda nane kavrulur. Yahninin üzerine dökülür. 25 - 30 tane bir tabağa konur. Üzerine 2 kepçe yahni dökülür. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.

Kaynak: Geçmişten Günümüze Kilis Lezzetleri 

Görüntülenme Sayısı : 1864    Eklenme Tarihi : 16 Kasım 2023 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 11 Aralık 2023 Pazartesi