­ TAVUKLU KEŞKEK | Kültür Portalı

Tavuklu Keşkek - Kocaeli

• İsteğe göre biraz pul biber
  • İsteğe göre biraz salça
  • Yeterince tuz ve karabiber

Tavuklu Keşkek Nasıl Yapılır

Buğday ve kuru fasulye ayrı ayrı yıkanır ve su içinde 3-4 saat beklemeye bırakılır. Temizlenmiş köy tavuğu bütün olarak tencerede 12 bardak su ile 15-20 dakika kaynatılır. Tavuğun kaynatıldığı tencereye buğday ve kuru fasulye sudan süzülerek ilave edilir ve beraberce 25-30 dakika kaynatılır. Bu tencere, kapağı kapatılarak ve bir bezle etrafı sarılarak 6 saat beklemeye bırakılır. Dinlenme süresi sonrasında tencere kısık ateşte iken 1,5 saat boyunca ağaç kepçe ile karıştırılır, karışım ezilerek ve dövülerek tavuğun kemikleri tek tek ayrılır ve atılır. Karışım yavaş yavaş homojen bir muhallebi kıvamına getirilir. 1-5 saat işlem sonrasında 250 g tereyağının yarısı yemeğin içine eklenir ve karıştırılır. Yemeğimiz servise hazırdır. Kalan tereyağı isteğe göre pulbiber ya da salça ile tavada kızdırılarak keşkeğimiz üzerine eklenerek servis edilir. İzmit bölgesinde yöresel olarak bulunan dartı da tereyağı yerine kızdırılarak keşkeğimizin servisinde kullanılabilir.

Kaynak: Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü