­ İLK İNSAN AYAK İZLERİ | Kültür Portalı

İlk İnsan Ayak İzleri - Manisa

Gediz Irmağı kıyısında Manisa’nın Salihli İlçesi'ne bağlı Sindel Köyü sınırları içinde 1969 yılında MTA tarafından eşine ender rastlanan “İlk İnsan Ayak İzleri” gün ışığına çıkarılmıştır. Ayak İzleri, Kula merkezli bir yanardağın çıkardığı tüflerin içinde yer almaktadır. Bırakılan izlerin üstü 5-100 metre yüksekliğinde bazalt curuf ile kaplıdır. İlk insan ayak izleri, termoluminesans (ısı yoluyla uyarılmış ışıma) yöntemiyle tarihlendirilerek (5 bin yıl hata payı ile) 26 bin yıl öncesine ait olduğu saptanmıştır. Bu izlerden 50 tanesi halen MTA Tabiat Tarihi Müzesi’nde sergilenmektedir. Bir örneği de Manisa Müzesi’nde bulunmaktadır. Gediz kıyısındaki antropolojik buluntu bilim insanlarının ilgisini çekmiştir.

Kaynak: Manisa Valiliği. (2012). Manisa Rehberi 2012. Manisa: Manisa Valiliği Kültür Yayınları.

Manisa Gezilecek Yerler

Doğa-Kültür Turizmi
Manisa'ya 122 kilometre, Salihli İlçesi'ne 50 kilometre uzaklıktadır.
Salihli/Manisa

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 13357    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 05 Ağustos 2021 Perşembe