­ MİLAS TAŞ ESERLER MÜZESİ | Kültür Portalı

Milas Taş Eserler Müzesi - Muğla

Milas Taş Eserler Müzesi, Milas’ta, Beçin Kalesi’nin içinde yer almaktadır. Müzede, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait 35 adet taş eserin yanı sıra medresede eğitim ve ölü gömme gelenekleri gibi uygulamalara ilişkin etnografik nitelikte eserler ile Anadolu medrese örneklerinin minyatürleri de sergilenmektedir.
 
Milas Müze Müdürlüğü
 
Bir dönem Ahmet Gazi Medresesi olarak kullanılan müze binası, kapısının üstündeki inşa kitabesine göre 1375 yılında Menteşeoğullarından Ahmet Gazi Bey tarafından yaptırılmıştır.
 
Milas Müze Müdürlüğü
 
Bir avlunun etrafında sıralanmış on odayı ihtiva eden medreseye, güneyinde yer alan ve Gotik mimari tarzında yapılmış olan anıtsal kapıdan, bir eyvan vasıtasıyla girilmektedir.
 
Milas Müze Müdürlüğü
 
Kapının tam karşısında Ahmet Gazi’nin üzeri yüksek kubbeli türbesi bulunmaktadır. Türbenin kubbesi kiremitle örtülüdür.
 
Official Turkish Museums
 
Türbenin içinde Ahmet Gazi’nin mezarını taklit eden ikinci mezarın kime ait olduğu tespit edilememiştir.
 
Official Turkish Museums
 
Türbe, Gotik hatlar ihtiva eden sivri bir kemerle medrese avlusuna açılmaktadır. Bu kemerin dış köşelerinde bayrak tutan iki aslan kabartmasından sağdakinin elindeki bayrakta Ahmet Gazi’nin ismi yazılıdır. Kuzeydeki küçük kemerli kapı ile türbeden medrese dışına geçilmektedir.
 
Milas Müze Müdürlüğü
 
Medresenin cephesi, doğu duvarı, batı duvarının cepheden itibaren altı metresi, avluya bakan iç duvarları ile koridorlar ve kapı içleri, kesme küfeki taşı ile kaplanmıştır.
 
Üzeri beşik tonozla örtülü olan medrese odaları loş ve küçüktür. Her odanın bir ocağı, iki veya üç dolabı vardır. Odaların damı toprakla örtülerek ayazlık haline getirilmiştir. Buraya iki yandaki koridorlar ve merdivenlerden çıkılmaktadır.
 
Medrese inşaatının bitiminden sonraki bir tarihte, türbenin doğusundaki odanın dış duvarına bitişik olarak, karşılıklı iki aslan kabartması olan, kemerli, küçük bir çeşme ilave edilmiştir. Avlunun ortasındaki dört köşe mermer döşeme ise vaktiyle burada bir şadırvan olduğunu göstermektedir.
 
Official Turkish Museums
 
 
 
Kaynak: Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Müze
Kültür Turizmi
Beçin Kalesi içerisindedir.
Beçin Kalesi / Muğla

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 12092    Eklenme Tarihi : 29 Ocak 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 08 Kasım 2024 Cuma