­ KÖYCEĞİZ GÖLÜ | Kültür Portalı

Köyceğiz Gölü - Muğla

Göl, dağlardan yedi kol halinde inen sularla, bol su kaynaklarıyla beslenmekte ve bu nedenle yaz kış özelliğini yitirmemektedir. Fazla suyunu 10 kilometre uzunluğundaki dar bir kanalla (Dalyan) Akdeniz’e boşaltan bir göldür. Elinizde ayrıntılı bir çevre haritanız yoksa çevrede dolaşırken neresi göl, neresi deniz kolaylıkla karışıtırılabilir.  En iyi ipucu gölün sazlıklarıdır. Dalyan Boğazı ile Akdeniz’e bağlanan gölün kapladığı alan 6300 hektardır. Boğazın ucunda Sülüngür adlı, tatlı-tuzlu su karışımı küçük bir lagün gölü daha vardır. Bu göl kefallerin yumurtlama yeridir. Deniz kıyısı ise 50 ile 200 metre arasında değişen genişlikte ve 5,5 kilometre uzunlukta çok güzel bir kumsalla süsleniyor. (İztuzu Kumsalı)

Göl, körfezin ağzının alüvyonlarla tıkanmasıyla denizden ayrılmış, ama tam da kopamamıştır ki suyunu denize akıtmaya devam etmektedir. Deltayı Nam Nam ve Yuvarlak Çay’ın alüvyonları oluşturmuştur. Fotoğraf ve motorsuz su sporlarına tutkun olanların Köyceğiz Gölü'nden ayrılmaları epeyce zor olacaktır. Göl çevresi nefis görüntüler sunmaktadır. Gölün çevresinde yürümek veya otomobille yapılacak bir gezi de çok zevkli olacaktır. Gölde tekne turu da ilgi çekicidir.

Göldeki küçük adaya yörede Hapishane Adası denmektedir. Ada tarihte önceleri askeri amaçlarla kullanılmış, sonra hapishane yapılmıştır. Cenevizlilerden kalma kalenin kalıntıları görülebilmektedir. Yörede Aşık Adası olarak da bilinmektedir. Anlatılan öyküye göre; birbirine sevdalanan iki genç aileleri evlenmelerine izin vermeyince bu adaya sığınmışlar. Ailelerin baskısından kurtulmuşlar da kötü kaderden kurtulamamışlar, koca bir yılan sokmuş da oracıkta ölmüşler. (Anadolu'da çok yaygın olan 'Ada ve Yılan hikayelerinden birini de burada dinleyebilirsiniz.)

Köyceğiz tam bir su cennetidir. Denizi, gölü, gölü besleyen ırmakları ve denize bağlayan kanalı ile değil sadece, ilçenin neresini bir kaç metre kazsanız tertemiz su fışkırmaktadır. Bu nedenle de tarıma da çok elverişlidir. Alttan sürekli su alan bitkileri yaz güneşinin yakıcılığı bile sarartamaktadır. Etraf dağlarla çevrili, dağlar günlük ve çam ormanları ile kaplıdır. Çam ve günlük ağaçlarının birlikte oluşturdukları orman bölgeye bol oksijen sağlamaktadır.

Muğla Gezilecek Yerler

Göl
Köyceğiz / Muğla

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 16956    Eklenme Tarihi : 29 Temmuz 2015 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 28 Mart 2022 Pazartesi