­ SEDİR ADASI ÖRENYERİ | Kültür Portalı

Sedir Adası Örenyeri - Muğla

Kedrai Antik Kenti ya da yaygın adıyla Sedir Adası, Muğla’nın Ula ilçesi sınırlarındaki Gökova (Keramos, Kerme) Körfezi’nin doğusunda yer alır. Körfezde bulunan antik kalıntılarla dolu üçlü bir ada grubunun en büyüğüdür.

Sedir Adası’nın Antik çağdaki ismi Kedrae veya Cedrae’dır. Yöre halkının Sedir Adası olarak andığı adanın ve çevresinin yüzyıllar öncesinde sedir ağaçları (Cedrus) ile kaplı olduğu, bu nedenle adaya Cedrae dendiği düşünülür. Fakat günümüzde ada ve çevresi makilerle, zeytin ve çam ağaçlarıyla kaplıdır.

Fotoğraf: Official Turkish Museums

Cedrae, Karya uygarlığının önemli kentlerinden biri olmuştur. Bazı kaynaklarda Karya kral ailelerinin yazlarını bu adada geçirdiklerinden bahsedilir. Sonraki yüzyıllarda ada, Rodos periasının (karşı yakasının) önemli kasabalarından biri olarak kabul edilmiştir.

Sedir Adası’nda yerleşim, adayı ikiye ayıran kıstağın doğu tarafında gelişmiştir. Kentin tiyatrosu, kutsal alanları, konut, liman ve diğer pek çok önemli sivil ve dinsel yapıları, surlarla çevrili bu alan üzerinde yer alır. Nekropol alanı, liman ve diğer sivil yapıların bir bölümü ise adanın doğu yakasındaki ana karadadır. Bugün hem ana karada hem de adalarda ayakta kalmış kalıntıların büyük çoğunluğu Doğu Roma dönemine aittir. Karia bölgesine yönelik Türk akınları MS 11. yüzyıl sonlarından itibaren yoğunlaşmıştır ve kent MS 15. yüzyılın ilk çeyreğinde Osmanlı egemenliğine girmiştir.

Yaklaşık 800 metrelik kıyı uzunluğuna sahip kumsalı ve arkeolojik kalıntılarla bütünleşmiş zengin doğal dokusuyla ada, I. derece arkeolojik sit alanı, I. derece doğal sit alanı ve aynı zamanda özel çevre koruma bölgesidir.

Düzgün kesme taştan çok sayıda kule ve sur duvarları, Apollon Tapınağı ve yerine sonradan yapılan kilise, iyi korunmuş tiyatro, agora ve Sedir Adası'nın antik liman kalıntıları görülmeye değer yerlerdir. Kleopatra Plajı olarak bilinen kumsalı, özel bir biçimde oluşmuş kalker damlacıklarından oluşan kumları nedeniyle koruma altındadır.

Sedir Adasına Nasıl Gidilir?

Sedir Adası’na en yakın yerleşim Marmaris ilçesine bağlı Çamlı köyüdür ve adaya en hızlı ulaşım Çamlı köyü limanından sağlanmaktadır. Ayrıca Ula ilçesi, Akyaka mahallesinden günübirlik gezi tekneleri ile de adaya ulaşılabilmektedir.

Kaynak: Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Ören Yeri
Doğa-Kültür Turizmi
Muğla-Marmaris yolu üzerindeki Akyaka Beldesi'nden veya daha ilerideki sapaklardan varılan ve Marmaris'e bağlı Gelibolu Köyü'nden (Çamlı) kalkan teknelerle sağlanmaktadır.
48710 Sedir Adası, Marmaris/Muğla

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 27759    Eklenme Tarihi : 24 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 25 Haziran 2024 Salı