­ SEDİR ADASI ÖRENYERİ | Kültür Portalı

Sedir Adası Örenyeri - Muğla

Kedrai Antik Kenti ya da en yaygın adıyla "Sedir Adası”, Ula ilçesi sınırlarındaki Gökova (Keramos) Körfezinin doğusunda yaklaşık 800 metrelik kıyı uzunluğuna sahip, kumsalı, çoğu ayakta kalmış arkeolojik kalıntılarla bütünleşmiş zengin doğal dokusuyla I. derece arkeolojik ve I. Derece doğal sit alanı, aynı zamanda özel çevre koruma bölgesidir.

Fotoğraf: Official Turkish Museums

Sedir Adası Örenyeri'nin Tarihi

Sedir Adası Örenyeri Kerme Körfezi'nde bulunan görülmeğe değer güzellikte, antik kalıntılarla dolu üçlü bir ada grubunun en büyüğüdür.

Muğla'nın Ula ilçesi sınırları içinde yer alır. Antik çağdaki ismi Kedrae veya Cedrae olup, adada bu dönemden kalma kalıntılar bulunmaktadır. Tarihsel gelişmesini MÖ. 6. yüzyıldan başlayarak izleyebildiğimiz Kedrae, Karya’nın önemli kentlerinden biriydi. Bazı kaynaklara göre Karya kral aileleri yazlarını bu adada geçirirlerdi. Daha sonraki yüzyıllarda söz konusu ada Rodos Peria'sının (karşı yakasının) önemli kasabalarından biri olarak kabul edilir. MÖ 454 - MÖ 428 yıllarında Karya birliğine katılan Kedrae daha sonra Attika - Delos Deniz Birliği’ne girmiştir.

Sedir Adasında yerleşim adayı ikiye ayıran isthmos’un (kıstak) doğu tarafında oluşmuştur. Kentin tiyatrosu, kutsal alanları, konut, liman ve diğer pek çok önemli sivil ve dinsel yapıları, surlarla çevrili bu alan üzerindedir. Nekropol alanı, liman ve diğer sivil yapıların bir bölümü ise Adanın doğu yakasındaki ana kara da yer alır. Bugün hem ana karada hem de adalarda izlenen ayakta kalmış kalıntıların büyük çoğunluğu Doğu Roma Dönemindendir. Karia Bölgesine yönelik Türk akınlarının MS 11. yüzyıl sonlarından itibaren yoğunlaşmasının ardından Kent, MS 15. yüzyılın ilk çeyreğinde kesin olarak Osmanlı egemenliğine girmiştir.

Yöre halkının Sedir Adası dedikleri adanın ilk çağlardaki adının Cedrae olduğu bilinmektedir. Kelimenin kökü büyük boylara erişen bir ağaç türü olan Cedrus'tur (sedir ağacı) ve yüzyıllar öncesinde ada ve çevresi bu ağaçlarla kaplı olduğundan bu isim adaya  verildiği düşünülür. Fakat günümüzde ne adada, ne de çevresinde bu sedirlerden eser kalmamıştır. Bugün ada makilerle, zeytin ve çam ağaçlarıyla kaplıdır. Kleopatra plajı olarak bilinen kumsalında, jeolojik oluşumlarla ortaya çıkan ve koruma altında olan kumlar, aslında özel bir biçimde oluşmuş kalker damlacıklarıdır. Düzgün kesme taştan çok sayıda kule ile sur duvarları, Apollon tapınağı ve onun yerine sonradan yapılan kilise, hâla ayakta duran iyi korunmuş tiyatro, agora ve Sedir Adası'nın antik liman kalıntıları görülmeye değer yerlerdir.

Sedir Adasına Nasıl Gidilir?

Günümüzde idari açıdan Ula ilçesine bağlı olan adaya en yakın yerleşim Marmaris ilçesine bağlı Çamlı Köyüdür. Günümüzde de adaya en hızlı ulaşım Çamlı Köyü limanından sağlanmaktadır. Sedir Adasına ulaşım Muğla İli, Ula İlçesi, Akyaka Mahallesinden günü birlik gezi tekneleri ile ya da Marmaris İlçesi, Çamlı Köyünde bulunan teknelerle sağlanmaktadır.

Kaynak: Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Ören Yeri
Doğa-Kültür Turizmi
Muğla-Marmaris yolu üzerindeki Akyaka Beldesi'nden veya daha ilerideki sapaklardan varılan ve Marmaris'e bağlı Gelibolu Köyü'nden (Çamlı) kalkan teknelerle sağlanmaktadır.
48710 Sedir Adası, Marmaris/Muğla

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 20188    Eklenme Tarihi : 24 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 02 Aralık 2021 Perşembe