­ YEŞİLYURT | Kültür Portalı

Yeşilyurt - Muğla

İl merkezine 14 kilometre uzaklıkta bulunan Yeşilyurt Beldesi'ne Muğla garajından saat başı kalkan dolmuşlarla ulaşabilirsiniz. Belde, dokumacılığı ile ünlü. M.Ö. 1500 yıllarına kadar uzanan Pisye Antik Kenti'nin izlerini taşır. Hellenleşme döneminde Pisye biçimine bürünen adın aslı, büyük olasılıkla, Luvi Dilinden Pissuwa'dır. Yeşilyurt yakın zamana kadar Pisi Köy, ya da Pisi Köyü diye anılmakta, böylece İlkçağ kentinin adını Türk Ağzına uydurulmuş biçimiyle yaşatmakta idi.

Pisye antik kenti ile ilgili ilk yazılı belge M.Ö.196 yılına aittir. Bu belgede Rodoslu general Niagoras 'ın İdyma ve Kyllandis 'la birlikte bu yerleşmeyi Makedonya kralı V.Filip'in elinden geri aldığı anlatılır. Pisye Akropolisi'nin bulunduğu tepe, Yeşilyurt Kasabası'nın 1,5 kilometre kadar güneyindedir. Burada bazı temel ve duvar kalıntıları vardır. Ayrıca kasabanın kuzeyinde 2 kilometre kadar uzağında bulunan, geliş yolunuzun eteğinden dolandığı tepecik üzerinde, halkın Aslanlı dediği yer, toprak çanak, çömlek kırıntısı ile doludur. Hatta tek tük İlkçağ yapılarından kalma işlenmiş taşlar görülmektedir. Burada belki de İlkçağ kentinin bir dış mahallesi vardı.Kasaba içinde, hatta eski yapılarda, cami duvarı gibi olağan yerlerde, İlkçağ kenti yapılarından devşirme parçalara pek az da olsa rastlanılmaktadır.

Beldede 200-250 yıldır ipek böcekçiliği ve ipek el dokumacılığı yapılmaktadır. Unutulmaya yüz tutan dokuma kumaşlar son on yıldır Muğla Valiliği'nce kurulan Muğla El Sanatları Limited Şirketi (MELSA) tarafından satışa sunulmaktadır. Yöreye ait bu kumaşlarda pamuk ipliği, koyun yünü, hazır yün ve saf ipek ham madde olarak kullanıldığından çok sağlıklı. Isı geçirgenliği az olduğu için bu kumaştan yapılan giysiler yaz kış tercih edilmektedir. Yöre halkı ipekli kumaş için ipeği, yünlüler için de yünü kendileri elde etmektedir. Yöreye ait dokuma kumaş, giysi v.b. eşyaları beldeden satın alınabileceği gibi Muğla merkezindeki dükkanlardan ve valiliğe bağlı olarak üretimin yapıldığı MELSA Ltd. Şti’nin satış yerinden de alınabilir.

Muğla Gezilecek Yerler

Muğla/Merkez

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 26218    Eklenme Tarihi : 29 Temmuz 2015 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 31 Mart 2021 Çarşamba