­ ÇARIKLI KİLİSE | Kültür Portalı

Çarıklı Kilise - Nevşehir

İki sütunlu (diğer sütunlar duvar köşelerinde paye şeklindedir), çapraz tonozlu, üç apsisli ve dört kubbelidir. Sahnelerde Hz. İsa'nın hayatını konu alan tasvirler, İbrahim Peygamber'in misafirperverliğini gösteren Tevrat sahnesi, aziz ve bani tasvirleri iyi muhafaza edilmiştir. Elmalı Kilise ve Karanlık Kilise'ye benzemekle beraber, Hz. İsa'nın çarmıha gerilişi ve çarmıhtan alınış sahneleri kilisenin farklı özelliğidir. Figürler genelde büyük ve uzundur. Hz. İsa'nın göğe yükseliş sahnesinin altında bulunan ayak izlerinden dolayı kiliseye "Çarıklı Kilise" adı verildiği sanılmaktadır. Kilise 12'nci yüzyıl sonu, 13'üncü yüzyıl başına tarihlenmektedir. Ana kubbenin ortasında Pantokrator İsa, madalyonlarda melek büstleri bulunmaktadır. Ayrıca ana apsiste Deesis, kuzey apsiste Meryem ve çocuk İsa, güney apsiste ise Melek Mikael tasviri yer alır. Sahneler; “Doğum”, “Üç Müneccimin Tapınması”, “Vaftiz”, “Lazarus'un Diritilmesi”, “Başkalaşım”, “Kudüs'e Giriş”, “İhanet”, “Kadınlar Boş Mezar Başında”, “Hz. İsa'nın Göğe Çıkışı” ve aziz tasvirleridir.

Nevşehir Gezilecek Yerler

Kilise
Karayolu ile Nevşehir merkezden kasabaya ait otobüs ile ulaşım imkanı mevcuttur.
Göreme Açıkhava Müzesi / NEVŞEHİR
+90 (384)-213-14-47

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 13843    Eklenme Tarihi : 10 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 24 Mayıs 2021 Pazartesi