­ ÇAVUŞİN KİLİSESİ | Kültür Portalı

Çavuşin Kilisesi - Nevşehir

Çavuşin Kilisesi, Göreme-Avanos yolu kenarında, Göreme’ye 2,5 kilometre uzaklıktadır. Doğu Roma İmparatoru Nicephorus Phocas’ın Kapadokya’ya yapmış olduğu ziyaret sonrasında 964-965 yıllarında yaptırılmıştır.

Official Turkish Museums

Kilise, kaya içine iki katlı olarak oyulmuştur. Alt katında keşiş odaları yer alır. Üst katında yer alan kiliseye ulaşan doğal merdiven yıkılmış olduğundan günümüzde demir bir merdiven sayesinde kiliseye çıkılabilmektedir. Oldukça yüksek, tek nefli, beşik tonozlu ve üç apsisli olan kilise narteksi yıkılmıştır.

Kilisenin iç duvarları fresklerle bezenmiştir. Nartekste baş melek tasvirleri görülür. İncil’den sahnelerin yanı sıra İmparator Nicephorus Phocas, karısı Teofano ve diğer aile üyeleri de tasvirler arasında yer alır.

Kilisenin batı duvarında Yusuf ve Meryem Deney Sonrası, Beytüllahim’e Yolculuk, Doğum, Son Yemek, İhanet, İsa’nın Cehenneme İnişi, Vaftiz; kuzey duvarında İsa Platus Önünde, İsa Golgota Yolunda, İsa Çarmıhta, İsa’nın Ölümü; güney duvarında Kudüs’e Giriş, Lazarus’un Diriltilmesi, Kör Adamın İyileştirilmesi, İsa’nın Çarmıhtan İndirilmesi, Kadınlar Boş Mezar Başında sahneleri yer alırken tonozda Müjde, Ziyaret, Bakireliğin İspatı, Mısır’a Kaçış, Yusuf’un İkinci Rüyası, Havarilerin Tanrı Yolunda Görevlendirilmesi, Üç Müneccimin Tapınması, Masum Çocukların Katliamı, Elizabeth’in Takip Edilişi, Zekeriya’nın Öldürülmesi sahnelerine yer verilmiştir. Apsis duvarında ise Başkalaşım Sahnesi resmedilmiştir.

Kaynak:

Kapadokya Alan Başkanlığı web sitesi, Çavuşin Ören Yeri
Kilise
Hava ve Karayolu ulaşım imkanı vardır.
Çavuşin/Nevşehir/Türkiye

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 10012    Eklenme Tarihi : 10 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 10 Temmuz 2024 Çarşamba