­ MAZI YERALTI ŞEHRİ | Kültür Portalı

Mazı Yeraltı Şehri - Nevşehir

Antik adı "Mataza" olan Mazı Köyü, Ürgüp'ün 18 kilometre güneyinde, Kaymaklı yeraltı şehrinin ise 10 kilometre doğusundadır. Değişik yerlerde 4 girişi tespit edilebilmiştir; asıl girişi düzensiz taşlarla örülmüş koridor sağlamaktadır. Kısa koridordaki iri sürgü taşı, yeraltı şehrinin giriş çıkışını kontrol altına almaktadır. İç kısımdaki küçük oda, sürgü taşının rahat bir şekilde hareket etmesi için yapılmıştır. Yeraltı yerleşiminin geniş alanlarına yayılan ahırlar, diğerlerinden farksızdır. Ahırlardan kısa bir koridor vasıtasıyla yeraltı şehrinin kilisesine ulaşılmaktadır. Bu mekânın girişi sürgü taşı ile kapatılabilmektedir. Kilise apsisi, köşeye oyulmuştur ve cephesi kabartmalarla süslüdür.

Nevşehir Gezilecek Yerler

Mağara
Doğa-Kültür Turizmi
Kara ve Hava yolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Nevşehir merkezden veya Avanos İlçesi'nden ören yerine günlük turlar düzenleyen seyahat acenteleri yardımı ile ulaşım sağlanmaktadır.
Mazı Köyü / Ürgüp / Nevşehir

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 8497    Eklenme Tarihi : 10 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 30 Aralık 2021 Perşembe