­ TOKALI KİLİSE | Kültür Portalı

Tokalı Kilise - Nevşehir

Göreme Açık Hava Müzesi’nde bulunan Tokalı Kilise, bölgenin bilinen en eski kaya kilisesidir. 10. yüzyılın sonu ile 11. yüzyılın başına tarihlenmektedir. Kilise, dört mekândan oluşur. Bu mekanlar, Tek Nefli Eski Kilise, Yeni Kilise, Eski Kilise’nin altındaki kilise ve Yeni Kilise’nin kuzeyindeki Yan Şapel’dir.

Kilisede freskler tonoz yüzeyine ve duvarların üst bölümüne yerleştirilmiştir. Hz. İsa'nın hayatını içeren tasvirler, tonozda panellere ayrılmış olup sahneler sağ kanatta başlayıp sol kanata doğru ilerlemektedir. Fresklerde, kırmızı ve mavi renkler ağırlıklı olarak kullanılmıştır. Koyu mavi renk, Tokalı Kilise'yi diğer kiliselerden ayıran en önemli özelliktir.

Tokalı Kilise duvar resimlerinde görülen sahneler şu şekilde sıralanmıştır:

Tonozun ortasında aziz tasvirleri,

Sağ kanattaki üst panelde: Müjde, Ziyaret, Bakireliğin İspatı, Beytüllahim'e Yolculuk, Doğum

Sol kanattaki üst panelde: Üç Müneccimin Tapınması, Masum Çocukların Katliamı, “Mısır'a Kaçış, Hz. İsa'nın Mabede Takdimi, Zekeriya'nın Öldürülmesi

Sağ kanattaki orta panelde: Elizabeth'in Takip Edilmesi, Vaftizci Yahya'nın Görevlendirilmesi, Vaftizci Yahya'nın Kehanetleri, Hz. İsa'nın Vaftizci Yahya ile Buluşması, Vaftiz, Kana Düğünü

Sol kanattaki orta panelde: Şarap Mucizesi, Ekmeklerin ve Balıkların Çoğaltılması, Havarilerin Görevlendirilmesi, Kör Adamın İyileştirilmesi, Lazarus'un Diriltilmesi

Sağ kanattaki alt panelde: Kudüs'e Giriş, Son Akşam Yemeği, İhanet, Hz. İsa Platus Önünde

Sol kanattaki alt panelde: Hz. İsa Golgota Yolunda, Hz. İsa Çarmıhta, Hz. İsa'nın Çarmıhtan İndirilmesi, İsa'nın Gömülmesi, Kadınlar Boş Mezar Başında, Hz. İsa'nın Cehenneme İnişi, Hz. İsa'nın Göğe Çıkışı.

Bu panelin altında aziz tasvirleri yer alır. Girişin üstünde ise Başkalaşım Sahnesi resmedilmiştir.

Nevşehir Gezilecek Yerler

Kilise
İnanç-Kültür Turizmi
Karayolu ve havayolu ile ulaşım İmkanı Mevcuttur. Nevşehir'e 13 kilometre uzaklıkta ve şehir içi araçlar veya bölge turu düzenleyen seyahat acentelerine ait tur araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Göreme Açıkhava Müzesi/NEVŞEHİR

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 24634    Eklenme Tarihi : 10 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 08 Temmuz 2024 Pazartesi