­ DÖRTAYAK TÜRBESİ | Kültür Portalı

Dörtayak Türbesi - Niğde

Yapının inşa kitabesi olmadığı gibi, kaynak bilgi de yoktur. Fakat yaklaşık 15 metre kuzeyinde türbeyle aynı ismi taşıyan cami ile çeşme bulunmaktadır ve çeşme üzerindeki kitabeye göre, 1178H. / 1764-65 M. yılında yapılmıştır. Cami çeşme ve türbe de aynı tip taş malzemesi kullanılmıştır. Bu özelliklerden dolayı muhtemelen cami ile aynı tarihlidir. Çeşme Ebu Bekir Ağa tarafından yaptırılmıştır. Türbeyi de aynı şahsın inşa ettirdiği düşünülebilir.

Orijinal özelliğini koruyan türbe 1976 ve 1982 yıllarında onarım görmüş, bu onarımlarla kubbenin kaplama taşları yenilenmiş ve çevre düzeni yapılmıştır. Dıştan, 3.82x3.82 metre boyutlarındaki yapı, baldaken tipi türbeler gurubuna dahildir. Kubbenin iç kısmında tuğla; ayak, kemer ve kubbenin dış kısmında sarımtırak renkte ince yönü trakit taşı kullanılmıştır. Türbe “L” biçiminde ve 2 metre yüksekliğinde 4 ayağa sivri kemerler yardımıyla oturan 2.70 metre çapında kubbeyle kapatılmıştır. Örtü sistemine köşelerden pandantiflerle geçilmiştir. Ayakların dış köşeleri, kemerlerin üzengi taşları, hizasından itibaren pahlanarak 0.40 metre yüksekliğinde ve taş kornişle sonlanan sekizgen planlı kasnak oluşturulmuştur. Kubbe bu kasnak üzerine yerleştirilmiştir. Kubbe altında prizma şeklinde yekpare taş sanduka (yazı yoktur) yer alır. Yapı oldukça sade inşa edilmiştir.

Kaynak: http://www.nigdekulturturizm.gov.tr/TR,74359/turbeler.html adresinden, 21.07.2014 tarihinde alınmıştır.

Niğde Gezilecek Yerler

Türbe
İnanç Turizmi
İl merkezinde olup yaya olarak ulaşılabilir.
Yenice Mahallesi Dört Ayak Sokak Niğde/Merkez

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 9527    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 14 Eylül 2021 Salı