­ ORTA DOLMASI | Kültür Portalı

Orta Dolması - Niğde

• 1 çorba kaşığı çam fıstığı
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • tuz yenibahar

Orta Dolması Yapılışı:

İç pilavın hazırlanması: Tencereye yağ konularak eritilir, çam fıstıkları pembeleşinceye kadar kavrulur. İnce doğranmış soğanlar ilave edilir, rengi sararıncaya kadar çevrilir sonra yıkanmış ve süzülmüş pirinç ilave edilerek birlikte kavrulur. Ciğerler, kuş üzümü, salça, şeker, yenibahar ve tuz ilave edilir sonra bir bardak su konularak suyunu çekene karar pişirilir suyunu çekince pirinçler hafif diri olacak şekilde ateşten indirilir. İç pilavımız hazırdır.

Orta dolmasının hazırlanması: Kaburganın etli kısmı el yardımıyla cep şeklinde açılır sonra iç pilavı bu cebe doldurulur dağılmaması için cebin ağzı dikilir. Bir tencerede su kaynatılır. Tuz atılır. Su kaynamaya başladığı zaman pilavlı et suya konulur. 50-60 dakika kadar kısık ateşte pişirilir. Sudan çıkarılan et soğumaya bırakılır. Servis tabağına alınmadan önce ipleri çekilerek çıkarılır. Et dilimlenerek kesilir pilavla birlikte servis edilir.

Kaynak: Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Niğde Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 3475    Eklenme Tarihi : 11 Şubat 2016 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 03 Nisan 2020 Cuma