­ SİİRT FISTIĞI | Kültür Portalı

Siirt Fıstığı - Siirt

Siirt Fıstığı

Siirt Fıstığı Siirt ili ve çevresinde yetişmektedir.  Bölgede yetişen diğer fıstık türlerine göre Siirt fıstığı, hem fiziksel olarak ve hem de lezzet bakımından diğerlerinden farklıdır. Siirt fıstığını bu kadar lezzetli ve ayrıcalıklı kılan, Siirt yöresinin iklimidir. Fıstık genellikle sıcak iklimi sevmektedir. Siirt iklimi diğer illere göre daha sıcak ve kurak geçmektedir. Siirt’e diğer illere göre nem miktarı çok az olduğundan dolayı, Siirt fıstığının arzuladığı ortam oluşmaktadır.

Siirt Fıstığı üretiminin büyük bir bölümü başta İkizbağlar (Tom Köyü) Bağtepe ve Tillo bölgesinde, Eruh, Şirvan ve Siirt İlçe merkezinin büyük bir kesiminde verimin çok iyi durumda olduğu tespit edilmiştir.

Son zamanlarda gerek Siirt Valiliği kanalı ile yöre halkının bilinçlenmesi ve üretimin artması için bir dizi teşvikler uygulanmıştır. Yapılan bu uygulamalar netice vermiş, yıllarca boş olan araziler ağaçlandırılmıştır. Siirt’e son yıllarda her geçen gün Siirt fıstığı üretimi artmaktadır. Gerek yurt dışından ve yurt içinde oluşan talep çiftçinin yüzünü güldürmüştür.

Siirt fıstığı an itibari ile ekonomik olarak bölgenin dinamiğini oluşturmaktadır. Yeşil altın diye de adlandırılan Siirt fıstığı Siirt merkezde 2018 yılı itibari ile perakende kilogram fiyatı 50 tl alıcı bulmaktadır. Türkiye’nin batısında ise kilogram perakende fiyatı 80 tl bandındadır. Siirt’e binlerce kişi geçimini Siirt fıstığı üzerinden sağlamaktadır. Siirt fıstığı bu özelliği ile ekonomik açıdan Siirt halkı için stratejik bir yere sahiptir. Siirt fıstığının hak ettiği yerlere kavuşa bilmesi için daha çok tanıtım organizasyonları yapılmadır.

Tadı ve görünümüyle oldukça aranan ve adı Siirt ile anılan bu fıstık türü, düşük kalorisi, kolesterol düşürücü ve zayıflatıcı özellikleri ile benzerlerinden ayrılır. Siirt fıstığının doygun protein ve yağ oranları beslenmede ve sağlıkta önemli rol oynar. Kalp hastalığı riskini azaltan Siirt fıstığı, içerdiği karbonhidrat-yağ dengesi açısından da insan sağlığı için istenilen değerlere sahiptir. Günde 10-12 adet yenilen fıstık, insan vücudunun günlük yağ ihtiyacını karşılayabilmektedir. Kolesterol içermeyen Siirt fıstığı ayrıca kandaki kolesterol düzeyini düşürmektedir. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu B1, E, B, C vitaminleri ile fosfor ihtiyacını karşılayabilecek içeriğe sahiptir.

Görüntülenme Sayısı : 10979    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 11 Eylül 2019 Çarşamba