Ceviz Ağacı Oymacılığı - Van
Biçilip kalaslar haline getirilen ceviz ağacı nemini alsın diye üç gün fırınlanır, fırınlama ağacın neminin tamamen almadığından 6-7 ay bu ağaçlar bekletilir. Oluşturulacak ürün için uygun ebatlar kesilip ince işlemi yapılmadan bu haliyle bir müddet daha bekletilerek ağacın nemi tamamen alınır. ortaya konulacak ürüne uygun seçilen parça torna makinesi yardımıyla gerekli işlemler yapılır. elde edilen ürünler cilalama işleminden sonra kullanıma hazır hale gelir. Ceviz Ağacı İşlemeciliği Van'ın Bahçesaray ve Çatak ilçelerinde yaygın olarak yapılmaktadır. Çeyiz sandığı, Havan, Şekerlik, Çerezlik, Mumluk, Baharatlık gibi ürünler yapılmaktadır.
Kaynak: Van Kültür ve Turizm Envanteri III, Halk Kültürü III. Sayfa: 291-293
Şekerlik
Görsel Sahibi: Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi
Santranç Tahtası
Görsel Sahibi: Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi
Mumluk
Görsel Sahibi: Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi
Mumluk
Görsel Sahibi: Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi
Ceviz Kıracağı
Görsel Sahibi: Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi
Havan
Görsel Sahibi: Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi
Çeyiz Sandığı
Görsel Sahibi: Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
5177
Eklenme Tarihi :
25 Temmuz 2017 Salı
Güncellenme Tarihi :
22 Haziran 2018 Cuma