­ HELİSE | Kültür Portalı

Helise - Van

- dövme(den)

-  kemiksiz kırmızı et

-  et suyu

-  tereyağ

Yapılışı: Den akşamdan suya bırakılır sabaha kadar bekletilir. Sonra suyu süzülür bir tencereye alınır. İyice pişirilecek kadar su koyulur parmak arasında ezilecek kıvama geldiğinde ateşten alınır. Ayrı bir kapta kırmız eti pişirilir, kemiklerinden ayrılır pişmiş olan den ile karıştırılır. Tahta kaşık yardımıyla sürekli karıştırarak ikisi birlikte pişirilir bu sırada tuz ilave edilip ayrıca et suyu da azar azar tencereye ilave edilir. Karıştırma işlemine etler tel tel olup den de ezilip muhallebi kıvamına gelinceye kadar devam edilir. Tabaklara alınan helise üzerine tereyağı eritilip dökülerek turşu ile servis yapılır.

NOT:  Helise kırmızı et ile de yapılır. Den, kemikli etle birlikte aynı şekilde kıvama gelinceye kadar pişirilir. Etler kemikten ayrılacak duruma gelince kemikler içinden çıkartılır, aynı şekilde servis yapılır.

Kaynak:  Van Kültür ve Turizm Envanteri III Halk Kültürü II, Sayfa: 225

Görüntülenme Sayısı : 14267    Eklenme Tarihi : 05 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 25 Haziran 2018 Pazartesi