­ TURŞU | Kültür Portalı

Turşu - Van

- Biber,

-Acur,

- Fasulye,

-Havuç

Yapılışı:  Salatalık, lahana, domates, biber, acur, fasulye, havuç vb. gibi turşular yapıldığı gibi, bu turşular içerisine elma, armut, şamama (olgunlaşmamış kavun, dülek) gibi farklı meyve ve sebzelerde katılır. Ayrıca farklı olarak dip (şeker pancan) turşusu yapılmaktadır. Pişirilerek dilimlenen dipler üzerine hazırlanmış turşu suyu dökülerek kavanozun ağzı kapatılır ve kışın tüketilir.

Turşu suyu: 10 Kğ'lık bir turşu için 5 litre su,4 yemek kaşığı kaya tuzu, 1 yemek kaşığı limon suyu, 1,5 su bardağı sirke bir kapın içinde karıştırılıp kaplarına konulan turşu malzemesinin üstüne dökülür.

Kaynak: Van Geleneksel Gıdalar Envanteri. Sayfa: 30

Görüntülenme Sayısı : 4115    Eklenme Tarihi : 04 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 20 Kasım 2018 Salı