­ İPEK-KOZASI İŞLEMESİ | Kültür Portalı

İpek-Kozası İşlemesi - Yalova

Osmanlı döneminde halkın rahatlıkla uyguladığı bir sanat olan Koza Levhaları günümüzde unutulmaya yüz tutmuş sanatların tekrar öğretilerek kazandırılması kararıyla bu konuda yeterli donanım ve bilgi sahibi sanatçılar tarafından öğretilmektedir.Eski zamanlarda ipek kumaşlar ve ipek kadifelerle birlikte kullanılan kozalar ,evlerin en güzel köşelerinde; bir aile fotoğrafının etrafında ,yada askere giden nişanlısının resmini süslemiştir.Bir dönem genç kızların,kadınların aile bütçesine katkı sağlamış; Bir teneke yağ karşılı bir koza levhası yapılmış yada çeyizine kendi elleri ve duygularıyla nakşetmiştir.Günümüzde ise aksesuardan,ev mefruşatına,giyimden sanatsal ürünlere her yerde karşımıza çıkıyor.Yalovada bundan 15 yıl öncesine kadar ipek böceği yetiştirmesi yapılırken günümüzde ise bir proje kapsamında tekrar canlandırılma çalışmaları başlamıştır.Koza işlemesi kursuda İl Kültür Müdürlüğünün desteğiyle: T:C Kültür Bakanlığı Tarafından onaylı kurs olarak ilk defa olarak Yalovada açılmış olup ilk sergiside yapılmıştır.
Görüntülenme Sayısı : 12817    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 27 Temmuz 2017 Perşembe