­ AKDAĞMADENİ KİLİSESİ | Kültür Portalı

Akdağmadeni Kilisesi - Yozgat

Akdağmadeni İlçesi Yeşildere (Tahmaz) Mahallesi'nde bulunan kilisenin 1862 tarihinde yapıldığı kitabeden anlaşılmaktadır. Ön cephesi kesme taş, diğer cepheleri kesme mermer taşlardan yapılmış olan kilisenin, ön kısmında yuvarlak kemerli giriş boşluğu bulunmaktadır. Kemerler ortadan iki adet yuvarlak, yanlarda ise iki adet köşeli taşlarla birbirine bağlanmıştır. Giriş kapısı yuvarlak kemer süslemeli ve kapı üzerinde 11, çerçeve altında 2 adet Grekçe kitabe mevcuttur.

Kilisenin iç kısmı dikdörtgen planlı olup, tabanı taş döşemelidir. Kilisenin içerisinde kiliseyi doğu, batı doğrultusunda üç eşit parçaya bölen sekiz adet yuvarlak sütun bulunmaktadır. Sütunlar birbirlerine yuvarlak kemer ve ağaç hatıllarla bağlanmıştır. Kilisenin iç kısmındaki sıva üzerinde yer yer haç ve geometrik süslemeler gözükmektedir. Söz konusu kilise binası G.E.E.A.Y.K. 'nun (Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu) 08.04.1983 tarih ve 4227 sayılı kararı ile koruma altına alınmıştır.

Kaynak: Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşiv -Yozgat Müze Müdürlüğü Arşiv

Yozgat Gezilecek Yerler

Kilise
Akdağmadeni Yeşildere (Tahmaz) Mahallesi'nde bulunan kiliseye ulaşım karayolu ile sağlanmaktadır.
Yeşildere (Tahmaz) Mahallesi -- Akdağmadeni / YOZGAT

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 21317    Eklenme Tarihi : 25 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 15 Şubat 2021 Pazartesi