­ KEMER KÖPRÜ | Kültür Portalı

Kemer Köprü - Yozgat

Kemer Köprü II. Abdülhamit döneminde, H.1310/M 1894 – 1895 yılında sarı kesme taştan iki gözlü olarak inşaa edilmiştir. 28,5 metre uzunluğunda ve 4,5 metre genişliğindeki köprüde kemer gözleri basık kemerlidir. Kemer gözlerinin birleştiği noktada iki cephede de kemer ayağında üst kısmı konik, yarım daire formlu birer adet köprü mahmuzu bulunmaktadır. Kemer açıklıkları yaklaşık 5 metre olan köprü üzerinde birbirine geçme, kesme taşlardan oluşan korkuluk duvarı mevcuttur. Bu taşların bir kısmının su yatağına düşmüş olduğu görülmüştür. Köprünün batı cephesinin orta kısmında mahmuzun üstüne gelen bölümde yer alan boşluktan köprünün kitabesinin bulunduğu ancak yerinde mevcut olmadığı tespit edilmiştir. Köprü genel olarak sağlam durumdadır.

Kaynakça: Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşiv - Yozgat Müze Müdürlüğü Arşiv

Yozgat Gezilecek Yerler

Köprü
Köprü Bozok Üniversitesi Kampüsü içerisinde bulunmakta olup, ulaşım karayolu ile sağlanmaktadır.
Atatürk Yolu 7. kilometre Bozok Üniversitesi Kampüs İçi -- Merkez / YOZGAT

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7430    Eklenme Tarihi : 26 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 09 Aralık 2021 Perşembe