­

Coğrafi İşaret: Ankara Tava

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç işareti

Kullanım Biçimi: Markalama

Ankara Tava, Ankara ili sınırları içinde bulunan ve kendine has bir floraya sahip olmaları nedeniyle koyun yetiştiriciliği ile ünlenmiş Çubuk, Beypazarı, Kalecik, Polatlı ve Haymana ilçelerinde yetiştirilmiş koyun ve kuzuların ön kol ve kaburga kısmı etleri kullanılarak hazırlanan pilavlı bir et yemeğidir. Ayrıca etlerin hazırlanması ve pişirilmesi ile pilavın pişirilmesi aşamaları dâhil tüm sürecin ustalık becerisi gerektirmesi nedeniyle, Ankara Tavanın tüm üretim aşamalarının belirtilen coğrafi sınır içinde gerçekleşmesi gerekir.

Ankara Tava taş fırında ve meşe, gürgen, kayın odunlarının ateşinde pişirilir. Ankara Tava kapaklı ve Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler yönetmeliğine uygun olarak kalaylanmış bakır tabakta, porsiyon başına 300 gr pilav üzerinde 200 gr et konularak servis edilir.