­

Coğrafi İşaret: Burmalı Amasya Çöreği

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Burmalı Amasya Çöreği ibareli aşağıda verilen logo ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Burmalı Amasya Çöreği ibareli logo ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Burmalı Amasya Çöreği; buğday unu, su, tuz, kuru maya ve nohut suyu ile hazırlanan hamurun bezelere ayrılıp açılması, arasına zeytinyağlı haşhaş ile hazırlanan harç ile ceviz içi konulup tekrar açılması ve burgu biçimi verilip pişirilmesi suretiyle üretilen bir çörektir.

Burmalı Amasya Çöreğinin bileşenlerinden biri olan nohut suyu; nohutların havanda kırılması, beyaz şekerle karıştırılması ve ılık su içinde 3 gün bekletilmesi suretiyle hazırlanır ve hamuru mayalandırma amacıyla kullanılır.

Burmalı Amasya Çöreği, Amasya mutfak kültürüne önemli bir yere sahiptir. İlk üretiminin 1925 yılında gerçekleştiği bilinir. Coğrafi sınıra özgü üretim metodu vardır. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.