­

Coğrafi İşaret: Develi Cıvıklısı

Kullanım Biçimi:  Markalama

Cıvıklı yapımında kullanılacak et orta yağlı koyun eti olmalıdır. Develi cıvıklısı ; orta yağlı koyun eti, kuru soğan, yeşil biber, sarımsak, maydanoz, baharat (karabiner, pul biber, kırmızı biber) ve mayalı hamur (maya, un, tuz ile yapılan bir pide türüdür. Cıvıklının ayırt edici özellikleri söyle sıralanmaktadır.

• Cıvıklı hamuru yapımında kullanılan malzemelerin (su, un vb.) bölgeye has olması cıvıklıyı benzer yapıdaki ürünlerden ayıran en belirgin özelliktir. Ayrıca kullanılan unun 2. tip un, 74-76 randımanlı buğday unu olması ve içinde kepek miktarının yoğun, glüten miktarının normal oluşu da cıvıklı hamuruna farklılık kazandıran unsurlardandır.
  • Cıvıklı yapımında kullanılan etin yörede tamamen doğal koşullarda yetiştirilmiş olması ve kullanılan malzemenin belirli kıstaslar içermesi (demre biber, tatlı soğan vs) de cıvıklının ayırt edici özelliği niteliğindedir.
  • Cıvıklı fırını diğer fırınlardan farklı bir mekanizmaya sahiptir. Özellikle cıvıklı yüzeyinin ve malzemesinin eşit oranlarda pişmesini sağlamak için oluşturulan bu fırın yapısının en belirgin özelliği ısı muhafazası için önem arz eden, iyi bir ısı yalıtımı sağlayan ve hızlı ısınıp geç soğuyan od taşı (Erciyes dağına has) kaya tuzu, cam parçaları ve bimis (ponza madeni) kullanılmasıdır.
  • Cıvıklı malzemesi hazırlanışının kendine has bir metodu olması. Öncelikle kuşbaşı sonrasında çift bıçak metoduyla kıyılan malzemelerin harmanlanması ve dinlendirilmesi cıvıklının lezzetini önemli ölçüde etkilemektedir.
  • Cıvıklı hamurunun belirli ölçülerde açılması ve malzemenin eşit orada yüzeye dağıtılması da cıvıklının önemli bir ayırt edici özelliğidir.
  • Cıvıklının sindirimini kolaylaştırmak ve özel bir aroma kazandırmak amacıyla kullanılan özel malzemelerin olması. (sarımsak, baharat vs.)

Fırından pişmiş olarak çıkan cıvıklı isteğe bağlı olarak servise sunulur. Cıvıklı julyen kesim metoduyla verevine 5-6 parça olacak ve yemek kolaylığı sağlayacak biçimde servis edilmektedir. Cıvıklı servisinin yapılacağı masada ayrıca bütün olarak közlenmiş biber, soğan, sarımsak, domates de bulunması isteğe bağlı olup özellikle maydonoz, marul, tere, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler cıvıklının yanında servise sunulmak zorundadır.

Geleneksel Mutfak TÜMÜ