­

Devlet Tiyatrosu

Devlet Tiyatrosu, Devlet Konservatuarı Tatbikat Sahnesi’nin bir aşaması olarak 16 Haziran 1949 yılında 5441 sayılı kanunlaMilli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak “Devlet Tiyatro ve Operası” adıyla kurulmuştur. Genel Müdürlüğe Muhsin Ertuğrul getirilmiştir.  1965 yılında, Devlet Tiyatroları, Milli Eğitim Bakanlığı içinde oluşturan Kültür Müsteşarlığına bağlandı. 13 Haziran 1966 yılında Devlet Opera ve Balesi, Devlet Tiyatrolarından ayrıldı. Devlet Tiyatroları 1971 yılında yeni kurulan Kültür Bakanlığı’na devredildi. Aynı yılın sonunda Kültür Bakanlığı, müsteşarlık olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlandı. Devlet Tiyatrolarının bağlı olduğu Kültür Müsteşarlığı, 7 Haziran 1972 günü Milli Eğitim Bakanlığı'ndan ayrılarak, Başbakanlığa bağlandı. 17 Kasım 1974’te Devlet Tiyatroları yeniden kurulan Kültür Bakanlığı’na bağlandı.25 Kasım 1981’de Kültür Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı birleştirildi. Devlet Tiyatroları Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlandı. 2 Mart 1989’da Kültür ve Turizm Bakanlıkları ayrıldı. Devlet Tiyatroları, Kültür Bakanlığı’na bağlı kuruluşlar arasında yer aldı. 29 Nisan 2003 tarihinde Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı ile birleşti. Devlet Tiyatroları datüzel kişiliğe haiz Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı kuruluşlar arasında yer almaktadır.

Devlet Tiyatrosu’nun kuruluş amacı; yerli ve yabancı eserlerle, Türk Toplumu’nun genel eğitimini, yurt ve güzellik sevgisini, dil ve kültürünü yükseltmek, Türk Tiyatrosu’nun yurt içinde gelişmesini ve yaygınlaşmasını, yurt dışında tanıtılmasını sağlamak, Türkçeyi en güzel şekilde seslendirmek, Türk Kültürünü besleyerek temel değerler üzerinde doğru yargılara varmasını sağlamak, sanat ve estetik duygusunu geliştirmek şeklinde belirlenmiştir.

Kuruluşundan bugüne, açtığı sahnelerle, düzenlediği yurt içi ve yurt dışı turnelerle, ulusal ve uluslararası festivallerle tiyatro sanatını yurdun her kesimine ulaştırma gayretiyle, 23 il ve 59 sahnede oyunlarını sergileyerek her sezon ortalama 1.550.000 seyirciye ulaşmaktadır.

Kaynak: Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü