­

DÜZCE MUTFAĞININ 9 EŞSİZ LEZZETİ

Unutamayacağınız Düzce Lezzetleri

Düzce; Gürcü, Abhaz, Çerkez, Manav, Roman, Karadeniz gibi farklı kültürleri bünyesinde barındıran özel bir şehir. Bu kültür mozaiğinin kuşkusuz en dikkat çeken yanlarından biri de zengin mutfağı. Damak hazzının yanında görsel bir şölen de sunan Düzce mutfağının unutamayacağınız 9 eşsiz lezzetini sizin için derledik.

Haluj
(Abhaz Mutfağı)

Haluj malzemeleri nelerdir?

• 250 g Abaza Peyniri
  • ½ kg buğday unu
  • 2 tatlı kaşığı fesleğen
  • 3 tatlı kaşığı tuz
  • Yeteri miktar su

Haluj nasıl yapılır?

Yarım kilogram un, tuz ve yeter miktarda su bir kabın içerisinde yoğrulur. Bu şekilde kulak memesinden daha sert kıvamda bir hamur elde edilir. Elde edilen hamur, mantı yufkası inceliğinde oklava ile açılır. Açılan hamur, 5-6 cm çapında yuvarlak olacak şekilde kesilir. Bu aşamada, Abaza Peyniri ve fesleğen karıştırılarak bir harç elde edilir. Bu harçtan, kesilen yuvarlak hamurların içerisine konur ve katlayıp kapatılır. Hazırlanan bu parçalar suda haşlanarak pişirilir. Ayranla birlikte sıcak olarak ikram edilir. Tercihe göre üzerine yağda kızdırılmış kırmızı toz biber veya sarımsaklı yoğurt gezdirilebilir.

{BENZERICERIK="geleneksel mutfak"}

Seku
(Çerkez Mutfağı)

Seku malzemeleri nelerdir?

• 1 kg darı (Kuru Mısır)
  • 2 kg yoğurt
  • ½ su bardağı toz şeker
  • 2 litre su

Seku nasıl yapılır?

Bir kilogram darı fırında kızarıncaya kadar kavrulur. İki litre suyun içine kavrulan darılar konulur, patlamaya başlayınca çıkarılır ve sıkılarak yoğurtlu şekere ilave edilir. Kâselere alınarak servis edilir.

Metaz
(Çerkez Mutfağı)

Metaz malzemeleri nelerdir?

• 1,25 kg mısır unu
  • 250 g buğday unu
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 600 g iç ceviz
  • 5 adet kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı tuz
  • Yeteri miktar su

Metaz nasıl yapılır?

Mısır unu, buğday unu ve tuz karıştırılarak sıcak su ile yoğurulur ve yaklaşık 8 saat dinlenmeye bırakılır. İç ceviz havanda yağı çıkana kadar dövülerek bir kaba alınır, üzerine kırmızı pul biber ve karabiber ilave edilir. Üç adet kuru soğan ince ince doğranarak yarım kaşık tuz ilavesi ile cevizin üstüne eklenir. Daha sonra iki adet kuru soğan yemeklik doğranıp iki yemek kaşığı sıvı yağ ile hafif sarımtırak olana kadar sotelenir, ardından soğutulup cevizli malzemenin üstüne eklenir ve güzelce yoğrulur. Dinlendirilen hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınır, avuç içinde inceltilir ve ortasına ceviz büyüklüğünde iç malzeme konularak yuvarlatılır ve kapatılır. Derin bir tencerede kaynar tuzlu suda haşlanarak pişirilir.

Oturtma Tatlısı
(Balkan Türkleri Mutfağı)

Oturtma Tatlısı malzemeleri nelerdir?

• 1 kg buğday unu
  • 2 paket nişasta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • 1 kg toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket margarin
  • 3 su bardağı iç ceviz
  • 1 litre su

Oturtma Tatlısı nasıl yapılır?

Yumurta, yoğurt, süt, sıvıyağ ve un karıştırılarak hamur hazırlanır. Hazırlanan hamur nişasta ile açılır, bezelere bölünerek parçalara ayrılır. Bezeler baklava yufkası inceliğinde açılarak içine iç ceviz serpilir ve oklavaya sarılır. Oklava içinden çıkarılır, bir parmak kalınlığında küçük parçalar halinde kesilir. Hazırlanan parçalar kesilen kısmı aşağıya gelecek şekilde diklemesine yağlı tepsiye oturtulur. Tavada eritilen margarin tepsideki oturtmanın üzerine eşit miktarda gezdirilir. Önceden 180ºC’de ısıtılmış fırında iyice pembeleşene kadar pişirilir. Bu sırada su ve toz şeker ile şerbeti hazırlanır. Kaynama işleminden sonra ılıması için bekletilir. Ardından fırından çıkarılan oturtmaların üzerine hazırlanan şerbet iyice yedirilerek gezdirilir.

Mamursa
(Çerkez Mutfağı)

Mamursa malzemeleri nelerdir?

• 1 kg mısır unu (Tercihen değirmende çekilmiş)
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 litre su

Servis için

• 100 g tereyağı
  • 10 parça İsli Çerkez Peyniri

Mamursa nasıl yapılır?

İki litre su ve tuz tencereye konularak içine tercihen değirmende çekilmiş mısır unu ilave edilir ve kısık ateşte haşlanır. “Belağa” adı verilen ahşap mutfak gereci ya da ahşap bir kaşık yardımıyla ekmek kıvamına gelene kadar karıştırılır. Bu işleme, karışım ahşap kaşığa yapışmayacak kıvama gelinceye dek devam edilir. Ardından bir servis tepsisine ters çevrilerek boşaltılır ve ortasına geniş bir çukur açılarak tereyağı konulur. Mamursa’nın üzerine İsli Çerkez Peyniri batırılır. Bu yemek genelde et yemeğinin yanında tercih edilir.

Pelemurşi (Tatana)
(Gürcü Mutfağı)

Pelemurşi malzemeleri nelerdir?

• 1 litre kokulu üzüm suyu
  • 8 yemek kaşığı buğday unu
  • 2 kahve fincanı toz şeker
  • 10-12 adet bütün iç ceviz

Pelemurşi nasıl yapılır?

Bir tencereye üzüm suyu, toz şeker ve buğday unu eklenip ocağa konur. Katılaşıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Bu işlemden sonra kâselere doldurulur. Üzerine birkaç tane bütün iç ceviz konulur. Soğuyunca servis edilir.

(Manav Mutfağı)

Melengücceği Tatlısı malzemeleri nelerdir?

• 3 su bardağı buğday unu
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 200 g manda kaymağı
  • 200 g dartı
  • 200 g iç ceviz
  • 100 g çekilmiş iç fındık
  • Yeteri kadar bal
  • ½ paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı ucuyla tuz
  • 1 litre su

Melengücceği tatlısı nasıl yapılır?

Hamuru için; bir kabın içerisine bir adet yumurta kırılır ve üzerine bir bardak süt ilave edilir. Daha sonra kabın içerisindeki süt ve yumurta karıştırılır. Bu işlem sırasında yumurtanın iyice çözülmesine dikkat edilir. Ardından iki kaşık tereyağı eritilerek ilave edilir. Bu karışımın üzerine bir tutam kabartma tozu, tuz ve bir miktar un ilave edilir. Karıştırma işlemine, hamurumuz elimize yapışmayacak hale ve kulak memesi kıvamına gelinceye kadar devam edilir ve sonrasında hamur dinlenmeye bırakılır. Burada hamur kıvamının çok yoğun olmamasına dikkat edilmelidir. Dinlenmeye bırakılan hamurdan mandalina büyüklüğünde alınır ve oklava yardımıyla açılmaya başlanır. Açılan hamurun içine her yerine eşit miktarda gelecek şekilde daha önceden hazırlanan dartı sürülür. Dartıya ilave olarak açılan hamurun içine iç ceviz ve iç fındık da eklenir. Bu eklemeler yapıldıktan sonra hamur rulo haline getirilir ve ortalama iki üç parmak genişliğinde parçalara ayrılır ve iki uç kısmından büzülerek avuç içi büyüklüğüne gelinceye kadar oklava yardımıyla açılır. Bu şekilde açılan hamurlar daha sonra içinde sıvı yağ olan kabın içinde pembeleşinceye kadar kızartılır ve kabın içinden hafifçe süzülerek çıkarılır. Önceden hazırlanan bal dolu kabın içine şerbetini alması için bırakılır. Burada balın soğuk olması önemlidir. Bu aşamadan sonra bal dolu kabın içinden tekrar hafifçe süzülerek ayrı tabaklara konur. Üzerine istenilen miktarda iç fındık ve iç ceviz serpilir ve manda kaymağı da konularak servis edilir. Burada üzerine eklenen manda kaymağı, tatlımızın iç malzemesi olan “dartı” kadar önemlidir. Mevsiminde isteğe bağlı olarak üzerine dondurma ve dağ çileği de konulabilir.

Roman Kavurma
(Roman Mutfağı)

Roman Kavurma malzemeleri nelerdir?

• ½ kg uykuluk
  • ½ kg yürek
  • ½ kg böbrek
  •  300 g ciğer
  •  1 su bardağı sıvı yağ
  • ½ yemek kaşığı kırmızı toz biber
  •  1 tatlı kaşığı kekik
  •  1 tatlı kaşığı tuz

Roman Kavurma nasıl yapılır?

Uykuluk, yürek, böbrek ve ciğerler doğranır ve ayrı ayrı kaplarda ortalama 10 dakika kavrulur. Kavurma işleminden sonra hepsi bir tavada birleştirilir ve bu şekilde 5 dakika daha kavrulur. Tuz ve baharatları eklenerek sunuma hazırlanır.

Hamsili Pilav
(Karadeniz Mutfağı)

Hamsili Pilav malzemeleri nelerdir?

• ½ kg hamsi
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 bağ maydanoz
  • 1,5 yemek kaşığı salça
  • ½ su bardağı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1,5 su bardağı sıcak su

Hamsili Pilav nasıl yapılır?

Soğanlar sıvı yağda hafifçe kavrulduktan sonra içerisine salça ilave edilir. Daha sonra pirinç, tuz ve karabiber konularak tekrar kavrulur ve su eklenerek iç pilav kıvamında pişirilir. Ateşten alınan pilava doğranmış maydanoz ilave edilir. Daha sonra kılçıkları ayıklanmış hamsiler, sırtları tepsinin altına gelecek şekilde sık aralıklarla dizilir. Üzerine pilav serilir. İsteğe bağlı iki kat olarak hazırlanabilir. Son olarak en üste hamsiler sıralanıp 180 derecelik fırında 30 dakika pişirilir.

Düzce ilinin diğer lezzetlerine erişmek ve bu lezzetlerin hangi kültüre ait olduğu öğrenmek için tıklayınız