­

GAZİANTEP MALHITALI KÖFTESİ/GAZİANTEP MERCİMEKLİ KÖFTESİ

Coğrafi İşaret: Gaziantep Malhıtalı Köftesi/Gaziantep Mercimekli Köftesi

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Gaziantep Malhıtalı Köftesi / Gaziantep Mercimekli Köftesi ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Gaziantep Malhıtalı Köftesi / Gaziantep Mercimekli Köftesi ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Gaziantep Malhıtalı Köftesi/ Gaziantep Mercimekli Köftesi Gaziantep mutfağının en önemli yemeklerinden bir tanesidir. İnce bulgur (simit) ve kırmızı mercimek kullanılarak hazırlanır. Adını Gaziantep’te kırmızı mercimeğe halk arasında “malhıta” denmesinden alır.

Gaziantep Malhıtalı Köftesinin / Gaziantep Mercimekli Köftesinin üretiminde; diğer mercimek köftelerinden farklı olarak, mevsimine göre taze veya kuru tarhun kullanılır.

Gaziantep Malhıtalı Köftesinin / Gaziantep Mercimekli Köftesi yapılırken; malhıta (kırmızı mercimek), simit (ince bulgur), kuru sarımsak,kuru soğan, taze soğan,taze sarımsak (isteğe bağlı), maydanoz,tarhun (taze/kuru), biber salçası, domates salçası,kırmızı toz biber,zeytinyağı ve tuz kimyon (isteğe bağlı) kullanılır.

Gaziantep Malhıtalı Köftesi / Gaziantep Mercimekli Köftesi yöresel usulde sıkılarak şekillendirilir. Köfteyi sıkmak için iki el beraber kullanılır. Altta kalan avuç çukurlaştırılarak içine iki üç ceviz büyüklüğünde köfte harcı konur, diğer el ile üzeri kapatılarak şekil verilir. Sıkılan köfteler tabağa alınır ve genellikle yanında turp, tere, turşu ve ayran ile servis edilir.