­

Kültür Portalı ekibi olarak, ülkemizin eşsiz tariflerle dolu zengin mutfağından özenle derlediğimiz lezzetli iftar menülerini beğenilerinize sunuyoruz. Bugünkü menümüz: Buğday Diş Top Tarhana Çorbası, Harput Köfte, Konuralp Pilavı, Akçakoca Melengücceği Tatlısı. Afiyet olsun 😊

Buğday Diş Top Tarhana Çorbası (6 Kişilik)

Buğday Diş Top Tarhana Çorbası Malzemeleri Nelerdir?

• 5 Top Tarhana,
  • 1 Su Bardağı Haşlanmış Nohut veya Haşlanmış Börülce (Karnıkara),
  • 1 Çorba Kaşığı Salça,
  • 2 Çorba Kaşığı Tereyağı,
  • Tuz,
  • 5 Su Bardağı Su

Buğday Diş Top Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

Top tarhana geceden ılık suyla ıslatılır. Ertesi gün, tencereye konularak üzerine su eklenir. İsteğe göre haşlanmış nohut ya da börülce ilave edildikten sonra, ara ara karıştırılarak yaklaşık 20-25 dakika kaynatılır. 1 çorba kaşığı salça, kızdırılmış tereyağında kavrularak çorbanın üzerine dökülür. Sıcak servis yapılır.

Harput Köfte

Harput Köfte Malzemeleri Nelerdir?

• 500 gr kıyma
  • 1 kuru soğan
  • 400 gr köftelik bulgur
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • Bir tutam mor reyhan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 Tatlı Kaşığı Pul Biber

Harput Köfte Sosu için Malzemeler Nelerdir?

• 1 çorba kaşığı domates salçası veya 1 domates rendesi
  • 1 çorba kaşığı tereyağı

Harput Köfte Nasıl Hazırlanır?

Yoğurma leğenine kuru soğan rendelenir. Tuz, biber salçası, reyhan, pul biber ve kıyma katılıp elle ovulur. Üzerine köftelik bulgur ilave edilir yoğrulur. Maydanoz ince ince kıyılır karıştırılır. İyice yoğrulan karışımdan fındık büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlanır. Sonra sağ elinizin baş parmağı ile orta parmak arasına alın sol elinizin orta parmağı avuç içine gelecek şekilde alınır, Köftelere tekerlek şekli verilir. Bir tencereye tereyağı ve salça (ya da domates rendesi) koyulur, biraz pişirildikten sonra bir kase su ilave edilir. Su kaynadığında köfteler alınıp 15 dakika pişirilir, pişirildikten sonra artan su bir kaba koyulup süzülür. Servis yapılırken köftelerin üzerine süzülen sudan ilave edilir.

Konuralp Pilavı

Halk dilinde kasaba pirinci olarak anılan Konuralp Pirincinin tarihi 1800’lü yıllara dayanmaktadır. Yöreye özgü geçmişi ve “Osmanlı Saray Muftağının Pirinci” olarak adlandırılan Konuralp Pirinci zamanının vazgeçilmez lezzet kaynaklarından biri olarak varlığını bugüne kadar sürdürmüştür. 16 kişilik Konuralp Pilavı malzeme listesi ve hazırlanış bilgileri aşağıdadır.

Konuralp Pilavı İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

• 8 su bardağı Konuralp Pirinci
  • 1 kg kemik (6 su bardağı kemik suyu için)
  • 1 kg dana kuşbaşı et
  • ½ kg nohut
  • ½ su bardağı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı salamura tuz
  • 6 su bardağı su

Konuralp Pilavı Nasıl Hazırlanır?

Kemikler bir gece önceden soğuk suda bekletilir, iyice yıkanır ve bir tencereye alınır. Tencereye alınan kemikler, üstüne çıkacak miktarda suyla iliği çıkana kadar yaklaşık 1-1,5 saat kaynatılır. Ardından bir süzgecin üzerine temiz tülbent serilir ve kemik suyu tortularından arındırılarak temiz bir kabın içine alınır.

Sekiz su bardağı Konuralp Pirinci iki yemek kaşığı salamura tuzla birlikte ılık suda 1-2 saat bekletilir. Ardından pirinçlerin kırılmaması için süzgeç yardımıyla el değdirmeden bol soğuk su ile iyice durulanır. Bir tencerede altı su bardağı kemik suyu ve altı su bardağı su birlikte kaynatılır. Kaynayan suya önceden haşlanmış nohut ve haşlanıp, didiklenmiş kuşbaşı etler, tuz ve karabiber eklenerek kaynatılır. Daha sonra ıslatılan pirinçler ilave edilir ve kısık ateşte 10-15 dakika suyunu çekene kadar pişirilir. Ateşten alınan pilav bir oklava yardımıyla içten dışa doğru yavaşça karıştırılarak 30 dakika demlenmeye alınır. Demlenme işlemi yapılırken pilav tenceresi bir sofra bezine sarılır.

Ev işi yufka veya ince lavaş ılık suda ıslatılır ve sofra bezine sarılarak servise kadar yumuşak kalması sağlanır. Demlenen pilav, bir tepsiye aktarılır, üstüne yufkalar veya ince lavaş serilerek servis edilir.

Akçakoca Melengücceği Tatlısı

Akçakoca Melengücceği Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

• 3 su bardağı buğday unu
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ (Tercihen Fındık Yağı)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 200 g manda kaymağı
  • 200 g dartı
  • 200 g iç ceviz
  • 100 g çekilmiş iç fındık
  • Yeteri kadar bal
  • ½ paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı ucuyla tuz
  • 1 litre su

Akçakoca Melengücceği Tatlısının Hamuru Nasıl Hazırlanır?

Bir kabın içerisine bir adet yumurta kırılır ve üzerine bir bardak süt ilave edilir. Daha sonra kabın içerisindeki süt ve yumurta karıştırılır. Bu işlem sırasında yumurtanın iyice çözülmesine dikkat edilir. Ardından iki kaşık tereyağı eritilerek ilave edilir. Bu karışımın üzerine bir tutam kabartma tozu, tuz ve bir miktar un ilave edilir. Karıştırma işlemine, hamurumuz elimize yapışmayacak hale ve kulak memesi kıvamına gelinceye kadar devam edilir ve sonrasında hamur dinlenmeye bırakılır. Burada hamur kıvamının çok yoğun olmamasına dikkat edilmelidir.

Dinlenmeye bırakılan hamurdan mandalina büyüklüğünde alınır ve oklava yardımıyla açılır. Açılan hamurun içine her yerine eşit miktarda gelecek şekilde daha önceden hazırlanan dartı sürülür. Dartıya ilave olarak açılan hamurun içine iç ceviz ve iç fındık da eklenir. Daha sonra hamur rulo haline getirilir ve ortalama iki üç parmak genişliğinde parçalara ayrılır ve iki uç kısmından büzülerek avuç içi büyüklüğüne gelinceye kadar oklava yardımıyla tekrar açılır.

Hazırlanan hamurlar daha sonra sıvı yağda pembeleşinceye kadar kızartılır ve hafifçe süzülerek bal dolu bir kabın içine şerbetini alması içi bırakılır. Burada balın soğuk olması önemlidir. Bu aşamadan sonra bal dolu kabın içinden tekrar hafifçe süzülerek ayrı tabaklara konur. Üzerine istenilen miktarda iç fındık ve iç ceviz serpilir ve manda kaymağı da konularak servis edilir. Burada üzerine eklenen manda kaymağı, tatlımızın iç malzemesi olan “dartı” kadar önemlidir. Mevsiminde isteğe bağlı olarak üzerine dondurma ve dağ çileği de konulabilir.

Akçakoca Melengücceği Tatlısı İçinde Kullanılan "Dartı" Nasıl Hazırlanır?

"Dartı" adı verilen ve tatlıya lezzeti veren iç malzemesinin hazırlanması için, manda veya inek sütü kaymağı derin bir tencereye koyularak ağır ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir. Kaymaklar tortu haline gelince ocaktan alınır. Kıvamının çok koyulaşmaması gerekir. Hazırlanan dartı soğumaya bırakılır.

Sayfamızı aşağıdaki simgelere tıklayarak sosyal medyada paylaşabilirsiniz.