­

Kültür Portalı ekibi olarak, ülkemizin eşsiz tariflerle dolu zengin mutfağından özenle derlediğimiz lezzetli iftar menülerini beğenilerinize sunuyoruz. Bugünkü menümüz: Alaca Çorba, Pirinçli Bartın Mantısı, Helep Dolması, Kaynar. Afiyet olsun 😊

Alaca Çorba - Gaziantep

Alaca Çorba Malzemeleri Nelerdir?

• 2 Su bardağı dövme (yarma)
  • Yarım su bardağı yeşil mercimek
  • 1 Su bardağı nohut
  • 4 – 5 Adet kuru soğan
  • 1 Yemek kaşığı domates salçası
  • Kırmızı pul biber
  • Sadeyağ
  • 2 – 3 Adet kırmızıbiber
  • Tarhın

Alaca Çorba Nasıl Yapılır?

Daha önceden ıslatılan dövme ile nohut pişirilir. Soğanlar büyük halkalar halinde kırmızı biberler ise irice doğranır. Dövme ile nohut biraz pişirildikten sonra önce mercimek sonra soğan ve kırmızıbiberler ilave edilir. Arada bir karıştırılarak, çorba iyice özleşinceye kadar pişirilmeye devam edilir üzerine kırmızıbiber, tarhın ve sadeyağ ile yapılan sos konularak servis yapılır.

Pirinçli Bartın Mantısı - Bartın

Pirinçli Bartın Mantısı Malzemeleri Nelerdir?

Hamuru İçin

• 1 kg un
  • 2 yumurta
  • Su

Harcı İçin

• 1 kg kıyma
  • 3 soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 bağ maydanoz
  • Karabiber
  • 1 çay bardağı su
  • 1 yemek kaşığı margarin
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Tavuk suyu

Pirinçli Bartın Mantısı Nasıl Yapılır?

Unu tepsiye yayınız, ortasına bir çukur açıp yumurtayı ekledikten sonra yoğurmaya başlayınız. Suyu 2-3 bölümde içine yedirerek yoğurmaya devam ediniz. Hamur ele yapışmaz duruma geldikten sonra üzerini folyoyla kapatarak dinlenmeye bırakınız. Bir tavaya sıvıyağı ve tereyağını koyunuz, tereyağı eriyince küp doğramış olduğunuz soğanları ekleyerek kavurunuz. 5 dakika sonra kıyma ve baharatları ekleyerek kavurmaya devam ediniz. Bu karışımın içine önce pirinç sonrasında su ilave ediniz. Karışım suyunu çektikten sonra İnce doğradığınız maydanozları ekleyerek kenara alınız. Dinlendirmeye bırakmış olduğunuz hamuru oklavayla açınız, açarken yapışmaması için un kullanınız. Açtığınız hamuru 3 - 4 cm büyüklüğünde kare olarak kesiniz. İçine hazırladığınız harçtan 5 gr koyarak bohça şekli veriniz. Önceden yağ sürülmüş tepsiye mantılarınızı diziniz. Onceden 180 dereceye getirilmiş fırınınızda 30 - 40 dk arasında pişiriniz.(mantıların dış yüzeyleri sertleşmelidir) Pişen mantıyı fırından çıkardıktan sonra, üzerine sıcak tavuk suyu dökünüz. Başka bir tepsiyle üzerini kapatarak mantının tavuk suyunu çekmesi için bekleyiniz. Soğuyan mantıyı servis ediniz.

Helep Dolması - Ankara

Kurutulmuş patlıcanlara “helep” de denilmektedir.

Helep Dolması Malzemeleri Nelerdir?

• 250 gram kıyma
  • 1 su bardak pirinç
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet limon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay bardağı sirke
  • 3 küçük boy kuru soğan
  • 4 su bardağı su
  • 25 adet helep
  • 10 su bardak su

Helep Dolması Nasıl Yapılır?

İçleri oyularak kurutulmuş patlıcanlar (Helep) bol suda haşlanır.  Yağ bir tavada eritilir, içine ince doğranmış soğanlar konur, pembeleşinceye kadar kavrulur. Sonra sırası ile kıyma, yıkanmış pirinç katılır birkaç kez karıştırlır. Ardından sıvı yağ, nane, salça, karabiber, tuz konur tekrar karıştırılır. Bir dakika sonra bir bardak su ve bir limon sıkılarak suyu katılır ve suyunu çekinceye kadar beklenir. Hazırlanmış heleplerin içine hazırlanan iç, kaşık yardımı ile doldurulur. Düz ve dar kenarlı bir tencereye dizilir. Üzerine 3 bardak su konur, yarım saat kaynatılır, ateşten indirilmesine yakın sirke katılır ve sıcakken servis yapılır.

Kaynar - Adana

Kaynar Malzemeleri Nelerdir?

• 2 kök havlıcan
  • 2 kök zencefil
  • 3 çubuk tarçın
  • 10 tane karabiber
  • 10-15 diş karanfil
  • 7 su bardağı su
  • 1 su bardağı toz şeker/pekmez
  • 10 adet kakule
  • Üzeri için: Dövülmüş ceviz

Kaynar Nasıl Yapılır?

Büyükçe bir tencerede su ve şeker kaynatılır. Tüm baharatlar bir tülbente koyulup tencereye sarkıtılır, 45 dakika daha kaynatılır. Suyu azalırsa ilave edilir. Sıcak sıcak bardaklara alınır, üzerine ceviz serpilerek servis edilir.

Sayfamızı aşağıdaki simgelere tıklayarak sosyal medyada paylaşabilirsiniz.