­ ET KIZARTMASI | Kültür Portalı

Et Kızartması - Adıyaman

Et Kızartması Tarifi

Adıyaman şehir merkezinde, şehirli hanımların mahir ellerine özgü bu yemek eski bayramların vazgeçilmez yemeklerindendir. Dini bayramlarda, evin erkekleri sabahın ilk ışıklarıyla namaza giderken, evin hanımı da konuklara ve hane halkına ikram etmek üzere yanında pirinç pilavıyla birlikte et kızartması yapma hazırlıklarına başlardı. Bayram namazından sonra evin reisinin birkaç erkek misafirle eve dönmesi oturmuş bir gelenekti. Misafirler namaz dönüşünde bu ikramdan nasibini aldıktan sonra hane halkı da sofraya otururdu. Yeteri kadar yapılmış olan et kızartması daha sonra uzak yerlerden bayram ziyaretine gelen konuklara da ikram edilirdi.

Et Kızartması Malzemeleri Nelerdir

• 1 kg büyük parça et
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay bardağı ayçiçek yağı
  • Karabiber

Parça etler biraz salça ile ovalandıktan sonra ayrı bir tencerede kızartılır. Daha sonra etin üzerini basacak kadar aynı tencereye su ekleyip pişmeye bırakılır. Et pişince bir tutam karabiber eklenip servis edilir.

Kaynakça: Adıyaman CEMİLE yemek kitabı

Görüntülenme Sayısı : 11615    Eklenme Tarihi : 28 Mayıs 2019 Salı    Güncellenme Tarihi : 23 Ocak 2023 Pazartesi