­ SAÇ BÜKMESİ | Kültür Portalı

Saç Bükmesi - Afyonkarahisar

Saç Bükmesi (Şepit Bükmesi) Malzemeleri Nelerdir

Un, su ve tuz ile orta sertlikte bir hamur hazırlanır. Hamur 15-20 dakika dinlendirilirken iç malzemesi hazırlanır. Ispanak ince ince kıyılır, bir dilim beyaz peynir parçalanarak eklenir, yağ, kırmızı biber, pul biber, karabiber arzuya göre katılır. Peynir tuzsuz ise iç hamura koyarken tuz serpilir. İç malzemesi pırasa, pancar yaprağı, patates, peynir ve maydanoz gibi farklı malzemelerden de hazırlanabilir.

Saç Bükmesi Nasıl Yapılır

Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınır, beze yapılır ve oklava ile 1 milimetre kalınlığında açılır. Dairenin yarısına iç malzemesi koyulur, diğer yarısı üzerine kapatılır, uçları bastırılarak bitiştirilir. Kızgın sacta alt üst pişirilir. Arzu edilirse üzerine tereyağ veya margarin sürülerek sıcak yenir.

Kaynak: Afyonkarahisar Yöresel Lezzetleri , Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Tanıtım Yayınları 2018

Görüntülenme Sayısı : 3003    Eklenme Tarihi : 18 Eylül 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 05 Ocak 2022 Çarşamba