­ MEHMET PAŞA CAMİ | Kültür Portalı

Mehmet Paşa Cami - Amasya

1486 yılında II. Bayezid’in oğlu Şehzade Ahmet’in lalası Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Ters T planlı caminin asıl ibadet mekanı kare biçimlidir ve yüksek tavanı sekizgen kasnaklı bir kubbeyle örtülüdür. Caminin kuzey cephesinde yedi adet sekizgen biçimli sütunun altı bölüme ayırdığı bir son cemaat yeri bulunur. Her bölümün üzeri kubbeyle kapatılmıştır. Sütunlar birbirlerine kırmızı beyaz renkte işlenmiş mermer kemerlerle bağlıdır. Camiye soldan üçüncü bölümde bulunan ve üzerinde caminin yapım kitabesinin bulunduğu yay kemerli kapıdan girilir. Giriş kapısı derin bir niş şeklindedir. Caminin, ağaç oymacılığının en güzel örneklerinden biri olan kapısı Amasya Müzesi’nde sergilenmektedir. Benzer biçimde caminin, kıvrak dal ve yaprak motifleri ile süslenmiş mermer minberi, Türk mermer işçiliğinin nadir örneklerinden biridir.

Amasya Gezilecek Yerler

İnanç-Kültür Turizmi
Şehir Merkezinde Mustafa Bey Hamamı yanında bulunan Camii özellikle tur araçları için ayrılan park yerine yakındır.
Mehmetpaşa Mahallesi

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 15508    Eklenme Tarihi : 05 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 20 Ekim 2021 Çarşamba