­ FIRIN AŞI | Kültür Portalı

Fırın Aşı - Ankara

• 6-7 tane tuzlanmış, kurutulmuş kaburga kemiği veya 6 adet kaburga kemiği
  • 1 çay kaşığı salca
  • 1 çay kaşığı toz biber

Fırın Aşı Nasıl Yapılır

Kaburga kemiği, tuzunu çıkartmak için bir gece önceden ıslatılır. Buğday ve nohutta bir gün suda bekletilir. İnce İnce doğranmış soğan, sarımsak, salca, tuz, biber, nohut, buğday hep beraber mahalle fırınında kullanılabilecek bir tencereye konur. Kemikler en üste yerleştirilir. Sonra üstünü örtünceye kadar su ilave edilir, tencerenin kapağı kapatılarak akşam fırına verilir. Tencerenin içindeki malzeme sabaha kadar yavaş yavaş pişer. Sabahleyin yemeğe hazır olur. Servis yaparken kemikten etler ayrılır. Arzu edilirse, mahalle fırını yerine evde tencere içerisinde kısık ateşte uzun sürede pişirilerek de hazırlanabilir.

Ankara Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Ankara Yemekleri (2012)